Как да разберете дали месото е годно, ако промени цвета си


Как да разберете дали месото е годно, ако промени цвета си
Снимка: iStock

Промяната на цвета е само един признак, че месото може да не е прясно и безопасно за консумация - въпреки че промяната във външния вид не винаги означава разваляне. Когато става въпрос за безопасността на суровото месо, трябва да знаете повече, отколкото изглежда на пръв поглед.

Когато купуват, получават или съхраняват сурово месо, всички служители на хранително-вкусовата промишленост трябва да са наясно какво да търсят и как да идентифицират месото, което се е развалило.

Защо суровото месо променя цвета си

Ще използваме пример със сурова телешка кайма. Ако започне да покафенява, простата причина е, че е била изложена на кислород. Има обаче и други обяснения защо суровото месо може да стане кафяво - температура, излагане на светлина и развитие на микроби. Понякога месото може да е сиво-кафяво отвътре, но не поради разваляне. Този цвят всъщност показва липса на излагане на кислород, което е нормално.

Ако сурово месо обаче стане кафяво или сиво отвън, вероятно все още не е опасно, но започва да гние.

Вижте още: Как да гледате краставици, така че да се радвате на обилна реколта

Признаци на развалено месо

Лошата миризма, лигавата или лепкава текстура, както и обезцветяването са потенциални признаци за разваляне на месо.

Цвят: Червеното месо трябва да е ярко червено - тогава е най-прясно. Ако стане лилаво или кафяво, вероятно все още е безопасно за ядене, но е било изложено на известно количество кислород. Когато суровото пиле се развали, то от розово става сивкаво. Най-добре е да не го използвате.

Докосване: Натиснете месото с пръст. Ако е прясно, ще се върне обратно. Ако е по-старо, може да е загубило част от тази еластичност. Никога не трябва да се усеща лепкаво.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Дом


Реклама

Стремете се не да бъдете успешни, а да бъдете ценни.

Алберт Айнщайн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама