Пухкава питка


Пухкава питка

Нищо не може да замени хубавата питка на българската трапеза, затова днес ви представяме една вкусна рецепта, която да поднесете на близките си.

Необходими продукти:

3 с.л. зехтин

1 яйце леко разбито с вилица

300 мл вода (с телесна температура)

3 с.л. кисело мляко

20 гр прясна мая за хляб (1/2 кубче)

1 равна с.л. захар

3 с.л. сухо мляко

2 ч.л. сол

брашно около 800-900 гр

яйце за намазване

сусам или маково семе за поръсване отгоре (опция)

Начин на приготвяне:

В купичка маята се размива в 100 мл вода с телесна температура. Прибавя се 1 равна с.л. захар, разбърква се, покрива се с фолио за свежо съхранение и се оставя маята да шупне (около 10-тина минути).

В голяма купа се изсипват останалите 200 мл вода, 3 с.л. кисело мляко, яйцето (предварително леко разбито с вилица) и зехтина. Разбъркайте добре до еднородна консистенция. (Водата трябва да е с телесна температура, а останалите продукти - със стайна температура.)

След като маята се е активирала (шупнала), изсипете съдържанието на купичката в голямата купа. Разбъркайте. Започнете да пресявате брашното над купата, чаша по чаша, като разбърквате с дървена лъжица. Когато сложите първите 1-2 чаши, прибавете към някоя от следващите сухото мляко и солта. Когато тестото се събере на топка около лъжицата, преместете тестото на набрашнен плот и доомесете с прибавяне на пресято брашно, докато получите меко, нелепнещо по ръцете тесто.

Ударете тестото 30-тина пъти в плота.

Оформете по ваше желание питата.

Мо начин на оформяне е следния:

Разделете тестото на три части. От всяка, разточете кора. Намажете първата кора със зехтин (олио), сложете отгоре втората, намажете и нея и поставете отгоре третата. Завийте заедно 3-те кори на руло. Пооформете го с ръце, така че да получите нещо като дълга франзела, но с малко по-малък диаметър. С остър нож режете "филийки" с дебелина около 2,5 см. Подредете ги в добре намаслена тавичка, като застъпвате леко краищата им (като плочките на паднало домино). Първо подредете външния кръг на тавичката, после вътрешния, като за вътрешния изберете по крайните парчета (филийки) на нарязаното руло.

Покрийте тавичката с фолио за свежо съхранение и оставете на топло място докато оформеното тесто удвои обема си.

Намажете питката със смес от яйце разбито леко с вилицата + 1 с.л вода. Ако желаете, поръсете отгоре със сусам или маково семе.

Печете в предварително загрята до 180-190 градуса фурна, докато клечка забодена в хляба излезе чиста, без полепнало тесто по нея. Ако отгоре видите, че прекомерно започва да се препича, а отвътре още не е изпечена, може да да покриете отгоре с фолио за печене.

Източник: lety-culinaryadventure.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Където и да отиваш, отивай с цялото си сърце.

Конфуций

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама