Бавно печено телешко с дюли и сливи


Бавно печено телешко с дюли и сливи

Дюлята е един изключително интересен есенен плод, популярен основно за направата на сладка, компоти и конфитюри и по-малко в основни ястия. Препоръчвамe ястието на хора, които търсят нови, нетрадиционни вкусове, които обичат комбинация сладко солено, месо с плодове и ярки аромати.

Необходими продукти:

1 кг телешко месо за готвене

3 броя дюли

4 броя сини сливи

500 г малки лукчета

4 бр. картофа

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. сух джинджифил

сол и черен пипер

3 дафинови листа

2 ч.л. захар

1/2 ч.л. индийско орехче

150 мл консерва домати на кубчета

1/2 ч.л. червен пипер

70 мл зехтин

1 ч.ч. качествено червено вино

Начин на приготвяне:

Почистете месото, нарежете го на кубчета. Поставете го в тенджера под налягане. Поръсете със сол и черен пипер, полейте със струя зехтин, налейте вода, колкото да го покрие и сварете месото за час.

През това време почистете и нарежете зеленчуците на кубчета - картофи, сини сливи, дюли (без да ги белите). Лукчетата пуснете за минута във вряща вода, извадете ги и ги обелете. Люспата ще се отдели много лесно. Разпределете всички зеленчуци в глинен гювеч. Поръсете с всички подправки, добавете късовете сварено телешко месо, сипете доматите на кубчета, полейте със зехтина и за финал излейте половината от останалия бульон в тенджерата под налягане, от вареното телешко месо. Разбъркайте внимателно. Затворете капака и печете на 200 градуса 1 час, след това намалете на 150 градуса и печете още 1 час, като последния половин час можете да отстраните капака, за да се изпари течността и да остане на мазнинка.

Поднесете топло с чаша червено вино и мек хляб.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Достатъчно е да погледнете през очите на Любовта, за да видите красотата навсякъде.

Петър Дънов

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама