Гювечета с патладжан, чушки, сирене и яйце. Страхотна комбинация! Засищащо ястие, което всеки български дом обичa, и което не би било същото без сиренето.
Необходими продукти за 3 броя:
2 патладжана
1 глава лук
1 домат
2 червени чушки
2 зелени чушки
300 г краве сирене
50 мл зехтин
връзка пресен магданоз
5 яйца
черен пипер
1/2 ч.л. червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 220 градуса.
Надупчете патладжаните с вилица от всички страни. Поставете ги върху хартия за печене. Поръсете със сол и полейте със струя зехтин. Печете патладжаните 30 минути до омекване.
Обелете лука и го разрежете на две половини, след това го нарежете на тънки полумесеци.
Сложете лука в тенджера. Нарежете чушките на тънки полумесеци и ги добавете при лука. Полейте със струя зехтин и добавете 1 ч.ч. вода. Задушете лука и чушките до омекване.
Разрежете патладжаните по средата и изгребете вътрешността. Добавете я при чушките и лука. Чукнете две яйца и разбъркайте всичко добре. Поръсете с нарязан магданоз.
Пригответе купичките. Поставете на дъното резенчета домат. Отгоре поставете по две филийки краве сирене. Разпределете сместа от чушки и патладжани върху сиренето. Полейте със струя зехтин.
Печете гювечетата под затворен капак около 20 минути. След това ги отворете и чукнете по едно яйце върху всяко гювече, като внимавате да не спукате жълтъка. Поръсете с червен пипер, черен пипер и сол. Печете още 5 минути, докато яйцето се запече.
Поднесете топло, поръсено с малко магданоз.
Източник: vkusnoteka.bg