Постно и екзотично ястие.
Необходими продукти за 4 порции:
100-150 гр лук
50 мл зехтин
3 скилидки чесън
1 с. л. червен пипер
щипка шафран
½ ч. л. кимион
щипка млян джинджифил
100 мл вода
1 домат
¼ зелен лимон
щипка бял пипер
1 червена люта чушка
2 щипки сол
щипка кафява захар
1-2 дафинови листа
2 чаши вода
600 гр картофи
25 обезкостени зелени маслини
3-4 стръка кориандър
5-6 стръка магданоз
Начин на приготвяне:
Нарежете лука. Запечете го леко на сух тиган, прибавете зехтина и чесъна. Щом се позапържат, прибавете червения пипер, шафрана, кимиона и джинджифила. Налейте водата. Прибавете нарязания на четири лайм и нарязаните на кубчета домати. Подправете с бял пипер, сол, кафявата захар, дафиновия лист и лютата чушка. Долейте още 2 чаши вода и прибавете нарязаните на едро по дължина картофи. Захлупете и оставете да къкри 15 мин. на бавен огън.
Прецедете соса, върнете картофите в тигана. Към соса прибавете маслините, кориандъра и магданоза. Върнете на котлона, оставете да поври, докато се сгъсти леко.
Сервирайте картофите със соса.
Източник: vremezagotvene.bg