Содената питка е задължителна част от трапезата на много български празници, като например трапезата на Бъдни вечер. Днес ви предлагаме една рецепта как да си я направите.
Необходими продукти:
2 1/2 чаена чаша брашно
1 чаена лъжица хлебна сода
1 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица мед
1 1/3 чаена чаша газирана вода
50 грама семена
Начин на приготвяне:
Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.
Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.
Източник: supichka.com