Содена питка


Содена питка

Содената питка е задължителна част от трапезата на много български празници, като например трапезата на Бъдни вечер. Днес ви предлагаме една рецепта как да си я направите.

Необходими продукти:

2 1/2 чаена чаша брашно

1 чаена лъжица хлебна сода

1 чаена лъжица сол

1 чаена лъжица мед

1 1/3 чаена чаша газирана вода

50 грама семена

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от рецептата за содена питка подготовката на сухите продукти. Пресявате брашното, заедно със содата и солта в купа, добавяте и семената. Може да ползвате микс от семена, например маково семе, ленено семе, сусам, или пък предпочитаните от вас семена.

Добавяте меда и газираната вода и разбърквате с дървена лъжица. След като размесите добре с дължицата, намокряте ръцете си с вода и оформяте тестото във формата на топка и я поставяте в тава, върху която сте поставили хартия за печене. Поръсвате с брашно. С остър нож правите дълбок разрез във формата на кръст върху топката тесто. Печете содената питка в предварително загрята на 220 градуса фурна за около 10 минути, след което намаляте фурната на 180 градуса за около 30 минути, или докато содената питка придобие апетитна препечена коричка.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама