Необходими продукти:
200 г леща
1 лук
1 морков
4 стръка магданоз
1 ч.ч. фини овесени ядки - 60 г
1/2 ч.л. кимион
1/2 ч.л. чубрица
1 ч.л. червен пипер
сол на вкус
Вижте още: Супер вкусни веган картoфени кюфтета
Начин на приготвяне:
Лещата се измива добре. Половината лук се нарязва на ситно, а морковът се нарязва на малки кубчета. В тенджера се слага измитата леща заедно с лука, моркова и магданоза. Залива се с 550 мл студена вода. Загрява се и на бавен огън се вари около 30-40 минути, докато поеме цялата вода и се свари. Сварената леща се слага в гевгир и се отцежда от водата. Оставя се да изстине напълно.
Фините овесени ядки се слагат при отцедената леща. Сместа се разбърква и се оставя за 15-20 минути. Охладената леща се подправя с кимион, чубрица, червен пипер, половин глава ситно нарязан лук и сол. Омесва се добре.
Оформят се малки кюфтета. Загрява се олио и по две до три минути кюфтетата се пържат от всяка страна.