Как да отгледате успяващо дете, а не отличник


Как да отгледате успяващо дете, а не отличник
Снимка: iStock

Успехът в училище е важен, но не е всичко. Далеч по-съществено е да научите детето на модели за социално взаимодействие, как да си отстоява позициите и как да изгражда позитивни нагласи на поведение.

"Ние се опитваме да направим от децата си компютри, които са пълни с факти. В това отношение машината винаги ще има предимство пред човека. Убедени сме, че усвояването на информация гарантира успех, а на практика тя затормозява развитието на човека." — обяснява Кейти Хирш-Пейсек, професор в университета Темпъл, Филаделфия.

Шест средства на успеха:

Сътрудничество

То лежи в основата на всичко, тъй като е свързано с това как човек взаимодейства с околните и как контролира изблиците и импулсивните си реакции. Това е важно не само в училищна възраст, но и по-късно в живота. Всичко, което детето прави в училище или вкъщи, следва да се базира на сътрудничеството.

Общуване

То включва говорене, четене, писане и слушане. Освен, че се учат, те се и възпитават. Не оставяйте малкият човек безмълвен на маса с възрастни. Нека упражнява реториката си.

Съдържание, базирано на общуването

Връзките, които прави хлапето, помагат за развитие на речта, стимулират желанието да чете, пише и способността внимателно да слуша. Съдържанието изцяло разчита на тези връзки. Защото детето не може да усвои съдържанието, ако не се е научило да разбира добре езика.

Аналитично мислене

Когато езикът и информацията са усвоени, идва време за аналитичното мислене. И тайната е проста – като задавате въпрос на детето и докато отговаря, не бива да го прекъсвате или припирате. Оставете го да говори и да разсъждава. Още по-добре е да го подтикнете само да задава повече въпроси. Да се съмнява дори. Това ще му помогне да разбере какво и защо мислят другите.

10 ЗАНИМАНИЯ С ДЕЦА ЗА ПРОЛЕТТА

Креативната иновация

Трябва да имате знания преди главата ви да роди нещо наистина новаторско. Затова е важен и качественият REM-сън, по време на който се изграждат синаптични връзки и се оформя интелектът.

Увереност в себе си

Тя е важна, ако искате детето да поема само разумни рискове. Това успешно се постига като му гласувате доверие и го натоварите с отговорност, първо с по-леки задачи, които постепенно се усложняват.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Ако мъжете не трябва да бъдат агресивни, за да бъдат приети, тогава жените няма да се чувстват принудени да бъдат покорени.

Ема Уотсън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама