Вдъхновяващото писмо на една майка до нейната дъщеря


Вдъхновяващото писмо на една майка до нейната дъщеря
Снимка: iStock/Guliver

Някои родители се опитват да предпазят децата си от всичко, като ги плашат с евентуалните трудности, които ще срещнат в живота. Други пък се отнасят с тях като с възрастни.

Ако вие сте от вторите, вероятно ще намерите много полезни съвети в този текст, писан от една майка за нейната дъщеря-тийнейджър.

1. След 3 години мога да те изгоня от къщи

Звучи плашещо, нали? Определено. Когато навършиш 18, имаш две възможности:

Отиваш в университета и те подкрепям колкото мога, докато завършиш образованието си и си намериш работа. Или не отиваш в университета (и аз няма да те съдя, ако това е твоето решение) и направо заповаш да работиш. В този случай, трябва да се грижиш сама за себе си. Няма да издържам момиче над 18 години, което не учи, защото не смятам, че е правилно. Имаш 3 години да решиш.

И вече измислихме ново предназначение на детската ти стая. Ще бъде наша спалня.

2. Ти си чудесна. Ти си красива. Ти си много умна

Ти си много по-добра от мен. Ти си наистина чудесен човек. Познавам те от 15 години и ти си по-страхотна и от най-смелите ми мечти. Ако някой не разбира това, то е негов проблем.

3. Не съм пример за подражание за теб

Ти си съвсем различен човек от мен. Имаш своя собствена индивидуалност. Не е нужно да обичаш това, което обичам аз. Имаш пълното право да не се съгласиш с мен и да не споделяш моите ценности. Има обаче една подробност: трябва да поемаш отговорността за своите избори.

4. Ти си свободен човек. Нямам очаквания към теб

Можеш да станеш механик, бизнес-анализатор, козметичка, топ-мениджър или касиерка в супермаркет. Няма да заставам на пътя ти и да се бъркам в избора ти. Но все пак не забравяй точка 1.

5. Не ми дължиш нищо

Не съм те родила и отгледала с очакване да ми върнеш жеста. Не очаквам да се грижиш за мен, когато остарея. Имаш правото да се фокусираш върху нещата, които цениш и които са важни за теб. Това си е твоят живот.

6. Имаш дом

Каквото и да ти се случи в живота, аз ще съм на твоя страна, когато имаш нужда от мен. Ще те подкрепям, ще споделям щастието и тъгата ти, ще се опитвам да ти помагам, когато ме помолиш. Но няма да се намесвам без покана.

7. Аз имам свой собствен живот

Не съм длъжна да тичам и да ти помагам, щом щракнеш с пръсти. Не трябва да зарязвам всичко, което правя и да жертвам изцяло собствения си комфорт заради твоя. Мога, но не трябва.

8. Ти имаш свой собствен живот

За кого ще се омъжиш, ще имате ли деца, какви хора ще те привличат, за кого ще гласуваш – това си е твоя работа. Моите виждания и разбирания не трябва да ти оказват влияние. Прави това, което ти диктуват сърцето и съвестта. Това не означава, че ще ме загубиш.

9. Никой няма за цел да те нарани

Това не е лесно за разбиране, но е истина: всеки мисли за себе си. Аз също. Всеки човек, независимо от обстоятелствата, се държи така, както смята за правилно. Никой не се опитва нарочно да ти вгорчи живота. Хората просто правят това, което смятат, че е най-добре за тях, нищо повече. И не винаги интересите ви съвпадат.

10. Животът е несправедлив

Няма никакви гаранции, че ще постигнеш успех или ще избегнеш провал. Ти не контролираш света. Можеш да направиш всичко както трябва и накрая пак да се провалиш. Можеш да направиш всичко погрешно и накрая да се получи добър резултат. Единственото важно нещо е да бъдеш честна. Не лъжи себе си. Опитай се да разбираш истинските си нужди и чувства. И мисли кое ще е добре за теб.

11. Което е добре за теб, винаги ще е лошо за някой друг

Когато печелиш нова работа или място в университета, винаги някой друг изгубва шанса си. Когато излизаш с някого, има голяма вероятност някоя друга да е влюбена в него. Но това не трябва да те тревожи, защото което е лошо за теб, ще е добре за някой друг. Така че балансът е възстановен.

12. Единственият човек, на когото можеш да вярваш 100%, си ти самата

Не, дори не и аз. Само ти. Аз не мога да вляза в главата ти, а ти винаги премълчаваш или криеш нещо. Знам това, защото аз също го правя. И също имам майка. Само ти знаеш ВСИЧКО за себе си. И само ти знаеш на какво си способна.

13. Не прехвърляй отговорността на другите

След 18 години вече носиш отговорност за живота си. Роди си деца, ако смяташ, че можеш да ги отгледаш. Започни нова работа, ако смяташ, че можеш да се справиш. Емигрирай, ако смяташ, че ще оцелееш и приспособиш в чужда страна. САМА. Ако имаш късмет, ще намериш хора, които искат да ти помогнат. Но никой не е ДЛЪЖЕН да ти помага. Запомни го.

14. Бъди подготвена

Всяко действие има последствия. Никога не можеш да предвидиш всичко, но поне се опитай. Колкото повече евентуални резултати от своите действия успееш да предвидиш, толкова по-рационално ще действаш.

15. Не е нужно да ме слушаш

Написах ти 14 точки, които смятам, че ще ти помогнат в живота. Но както казах, ти не си аз. Не се сравнявай с мен. Не мисли, че животите ни могат да са еднакви. Искам от теб да живееш своя собствен живот. Така че – направи го.

15 а. Само не идвай да ми се оплакваш след това.

15 б. И никога не си изключвай телефона. Това ме кара да се тревожа.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама