Козметично гурме


Козметично гурме
Снимка: iStock/Guliver

Италия не изневери на имиджа си на моден диктатор и отново даде тон на нов феномен. Там се роди терминът козметично гурме, което има много общи черти с еквивалента си в кулинарията. Освен, че се вписва в една тенденция за цял свят – все по-голям стремеж към чистите и запазени съставки на природата, чието естествено качество и полезни вещества са запазени в максимална степен. Така ни носят здраве и максимален ефект. Както за организма при консумация на храни, така и в грижата за красотата. Имено на това залага и козметичното гурме.

Предлагаме ви няколко козметични гурме рецепти, които ще ви вземат ума с уникално съчетание на съставки, но и ще ви изненадат с непознато до момента удоволствие по време на изпозлване и с ефект, който идва бързо и разпалва апетита отново и отново.

Праскова и люти чушки за ръце...

Рецептата идва от Калабрия и административния район Базиликата в Южна Италия, където чушките чили са сред най-използваните в ястията.

Прасковата тонизира, а чилито е силен антиоксидант. Тази комбинация дава на ръцете ни подмладяваща и тонизираща сила.

Мента и кафе за тялото

Ментата в своя свеж и ествен вид е честа декорация и завършек на италианските гурме ястия. Има термин „гурме кафе“ – то се отглежда в специални ферми и конкретни климатични условия, има уникални вкусови отенъци и печели награди за качество. Кафето е национална напитка за Италия, а Неапол е епицентърът на кафе културата.

Съчетанието на тези две съставки е истинска тонизираща бомба за тялото - има дрениращи свойства, хидратира и освежава..

Шафран, женско биле и домат

Сардиния се слави с най-високото производство на шафран в Италия. Благодарение на климата на тази територия, шафрановият минзухар има невероятни органолептични функции (засилваща чувствителността на сетивата). Калабрия е известна пък с най-доброто по качество женско биле в света.

Доматът е основен продукт на италианското гурме ,богат на ликопен и витамини А и С. Доматчето „пиеноло“ (Pomodorino del Piennolo del Vesuvio), което се отглежда по склоновете на Везувий, е сред най-често ползваните в италианското гурме. Това е най-добрият сорт за доматени сосове и за консервиране в света, тъй като е не само изключително вкусен зеленчук, но и много издържлив, като запазва първоначалните си качества и свежест в продължение на месеци.

В козметиката доматът е активна антиоксидантна защита срещу стареене, облекчава симптомите на оксидативния стрес и вредното слънчево лъчение. Съчетанието му с шафран и женско биле е истинско антиоксиданто чудо за тялото, което става стегнато, със свежа и еластична кожа.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Красота


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама