Тези ядки са много вкусни, като влизат в състава на любимия ни течен шоколад и различни вкусотии като торти, сладкиши и брауни. Но освен това знаете, че хрупкавите лешници са и суперполезни за здравето ни.
1. Бомба от хранителни вещества
Въпреки че имат много калории, те имат и много хранителни вещества и здравословни мазнини. Лешниците са богат източник на витамини и минерали като витамин Е, манган и мед. Освен това те имат високо съдържание на омега-6 и омега-9 мастни киселини.
2. Лешниците ще ви заредят с антиоксиданти
Лешниците осигуряват значителни количества антиоксиданти. А те защитават организма от оксидативен стрес, който може да увреди клетъчната структура и да насърчи стареенето, рака и сърдечните заболявания. Лешниците са богати на фенолни съединения, за които е доказано, че повишават антиоксидантната защита в организма. Най-добре е да ядете лешниците цели и сурови.
3. Лешниците са полезни за сърцето
Лешниците могат да увеличат окислителната способност и да намалят нивата на липидите в кръвта, което може да помогне за намаляване на риска от сърдечни заболявания. Те също така спомагат за нормализиране на кръвното налягане.
4. Лешниците борят рака
Високата концентрация на антиоксидантни съединения, витамин Е и манган в лешниците може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак, въпреки че са необходими повече изследвания.
5. Лешниците намаляват възпалението
Лешниците са свързани с намалени възпалителни маркери благодарение на високата концентрация на здравословни мазнини. Лешниците могат да помогнат за предотвратяване и намаляване на възпалението.
6. Лешниците намаляват нивата на кръвната захар
Ядките като бадеми и лешници намаляват нивата на кръвната захар. Лешниците съдържат няколко съединения, които могат да помогнат за понижаване на кръвната захар. Доказателствата обаче са ограничени и техните потенциални ползи трябва да бъдат проучени допълнително.
7. Лешниците са бърза и лесна здравословна закуска
Лешниците могат да бъдат включени в диетата като здравословна закуска или като съставка в много ястия. Можете да им се насладите сурови, печени, цели, нарязани на парчета или като добавка към салатата ви.