Как да се преборим с косопада след раждане?


Как да се преборим с косопада след раждане?
Снимка: Freepik.com

По-плътната и красива коса се нарежда сред най-добрите „странични ефекти“ на бременността. Много бъдещи майки съобщават, че са имали най-прекрасната коса в живота си през този период. За съжаление, подобно на самата бременност, това състояние е временно.

Може да бъдете неприятно изненадани, че косата ви започва да оредява на третия месец след раждането на вашето бебе. Намирането на косми по възглавницата, дрехите или запушването на канала в банята след като измиете косата си може да бъде дори плашещо. Наблюдава се и силно разреждане на косата в областта на слепоочията. Тази повишена загуба на коса е напълно нормална и се дължи на хормонални промени след бременността.

Този период на приспособяване е специфично преживяване за всяка майка и информираността какво да очаквате, може да ви помогне да преминете с повече лекота и увереност през него. Специалистите от Лилия Трихология дават повече яснота относно този проблем. Научете още подробности за загубата на коса след раждане и как бихте могли да се справите с нея. 

Какво причинява загубата на коса след раждане?

По време на бременността тялото ви претърпява значителни промени, за да се адаптира към развитието на вашето бебе, една от които включва промяна в нивата на някои хормони. Тези хормонални промени, особено повишените стойности на естроген, засягат цикъла на растеж на косата.

Растежът на косата протича през три основни фази: анаген, катаген и телоген. Всяка фаза има свои характеристики и продължителност.

●       Анаген (фаза на растеж) – това е активната фаза на растеж на космените фоликули. Продължава от 2 до 7 години и определя дължината на косата. В този период косата расте активно.

●       Катаген (преходна фаза) – след анагенната фаза следва кратка преходна фаза, която продължава около 2-3 седмици. През този период растежът на косата спира и косменият фоликул се свива.

●       Телоген (фаза на покой) – това е последната фаза и представлява период на покой за космения фоликул, който може да продължи около 3 месеца. През този период старата коса остава във фоликула, докато не бъде заместена от ново растяща коса. След телогенната фаза, косменият фоликул отново влиза в анагенната фаза и цикълът на растеж започва отново. Всеки космен фоликул преминава през тези фази независимо един от друг, което осигурява постоянен растеж на косата.

Какво се случва обаче по време на една бременност? Поради повишените нива на естроген през този период, косата Ви остава в анаген или фаза на растеж за по-дълъг период от обикновено, заобикаляйки обичайния преход към фазата на покой. Резултатът е видимо по-плътна и красива коса.  

Тази забележителна промяна е само един от многото начини, по които тялото се адаптира, за да поддържа живота, растящ във вас, показвайки сложните и красиви трансформации, които жените преживяват през това специално време.

Косопадът след раждане

След раждането хормоналните нива във вашия организъм се връщат към състоянието, в което са били преди бременността. Този спад на естрогена кара косъма да се върне към естествения си цикъл на растеж, покой и отпадане. В резултат на това значителна част от косата ви незабавно ще навлезе във фаза на покой. Няколко месеца по-късно косъмчетата завършват своята телогенна фазата (фаза на покой) и започват да падат.

Загубата на коса след раждането е особено забележима, тъй като тя неколкократно надвишава средните 100 косъма на ден, които е нормално човек да губи. Това състояние в медицината се нарича телогенен ефлувиум. Телогенният ефлувиум е форма на дифузна загуба на коса без клинични или хистологични доказателства за възпаление и може да засегне до 50% от окосмяването на скалпа.

Постоянен ли е косопадът след раждане?

Засиленият косопад след раждане често може да предизвика безпокойство сред новите майки, въпреки че е съвсем нормален и обикновено не е признак за трайна загуба на коса. С времето, косата би трябвало да се върне към своя обичаен модел на растеж.

Обикновено до първия рожден ден на вашето дете, е вероятно да забележите, че косата ви отново е станала плътна в корените както преди, макар и ново растящите косми да са по-къси от останалите.

Можем ли да предотвратим косопада след раждане?

Не можете да предотвратите загубата на коса след раждане. Това е нормална част от възстановяването след бременност. Въпреки че може да е тревожно, това е често срещано състояние и обикновено е временно.

Ето няколко съвета, които могат да ви помогнат да се справите с този проблем:

●       Поддържайте добра хигиена на скалпа и косата – измивайте косата си редовно с подходящ за състоянието на скалпа шампоан. Грешно е да се смята, че колкото по-рядко измивате косата си, тя няма да пада. Напротив, ако не я миете редовно, може да се развие възпаление на скалпа и това да влоши косопада.

●       Използвайте продукти за укрепване на косата – има специални шампоани, балсами и серуми, предназначени за укрепване на косата и стимулиране на растежа ѝ. Търсете продукти, съдържащи сяро-съдържащи аминокиселини, пантенол, плацента, фитоестрогени, цинк, силиций.

●       Балансирано хранене – консумирайте храни, богати на протеини, желязо, омега-3 мастни киселини, цинк и витамини от група В. Това включва месо, риба, ядки, семена, зеленчуци и плодове.

●       Пийте повече вода – хидратацията е важна не само за общото здраве, но и за здравето на косата.

●       Нежно третиране на косата – избягвайте твърде честата употреба на сешоар, преса за коса или маша.

●       Масажирайте скалпа – редовният масаж на скалпа може да подобри кръвообращението и да стимулира растежа на косата до известна степен.

●       Намалете нивата на стрес –  опитайте се да намалите стреса чрез техники за релаксация като медитация, йога или лека физическа активност.

В случай, че забележите, че косата Ви продължава да изтънява или не започва да расте отново, това може да бъде индикатор за наличието на други здравословни проблеми. Препоръчително е да потърсите консултация с лекар трихолог, тъй като е възможно да страдате от състояния като анемия или проблеми свързани със щитовидната жлеза.  Те могат да бъдат основната причина за съответното изменение в състоянието на косата.

Своевременното консултиране с лекар трихолог не само може да ви предостави подходящо лечение и цялостно решение, но и да подпомогне дългосрочните резултати за здравето на вас и вашата коса.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Здраве


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички