"Светулки зад решетките" от Мира Добрева - наглед груба, но всъщност човечна книга


"Светулки зад решетките" от Мира Добрева - наглед груба, но всъщност човечна книга
Снимка: изд. Книгомания

Телевизионната водеща, журналист и продуцент Мира Добрева издаде първия си роман – "Светулки зад решетките". Книгата вече се разпространява по книжарниците.

Повече за книгата

Сюжетът разглежда съдбата на две жени, белязани от поглъщащата ума и тялото алкохолна зависимост. Това е една пределно болезнена и реалистична книга за упадъка на ценностите, духовната празнота и отчуждението, до които води пристрастяването. Но същевременно нейната мисия е да предупреди и да даде гласност колко трудна е борбата с този проблем както от човешка гледна точка, така и на институционално ниво. "Роман като болка, като рана, като белег. Като спасение" разказва анотацията на корицата. Алкохолизмът е зависимост, от която страда не само конкретният човек, но въвлича във водовъртеж и неговите близки.

За да напише този роман, Мира Добрева се позовава на действителни случаи, проучва немалко специализирана литература, посещава здравни заведения за хора, страдащи от зависимости. Покрай работата по ръкописа провежда консултации със специалисти като д-р Цветеслава Гълъбова, директор на психиатрична болница "Св. Йоан Рилски", а за редакторската работа намира съмишленик от страна на писателя Владимир Зарев.

Темата за пагубните зависимости е дълго проучвана от Мира Добрева и намира израз в продуцирания от нея филм "Въртележка", излъчен през юни 2023 г. в документалната поредица "В кадър" по БНТ. Тогава тя представи чрез потърпевши пет случая на различни зависимости и по-точно как зависимите хора са възприемани в обществото, има ли път за преодоляването на болестта им и каква е ролята на човешката воля. През ноември 2023 г. филмът печели специалната награда в раздел "Документално кино" на наградите "Сърце и слово срещу наркотиците" в памет на ирландската журналистка Вероника Герин. Неслучайно и една от главите в романа също се казва "Въртележка".

"Светулки зад решетките" интерпретира нарушените взаимоотношения във семействата на двете героини Валма и Къдрина, преминали през омагьосания кръг на няколко зависимости. Съдбите им се преплитат, когато попадат на две съседни легла в психиатричната болница. Никоя от тях обаче не подозира за духовната връзка, която ще се създаде помежду им. Ще успеят ли да превъзмогнат болестта на душите си? Ще се породи ли спасително приятелство? Колко опустошителна може да бъде човешката пустота?

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Книги


Реклама

Най-голямото щастие е да чувстваш, че си обичан...Не да го знаеш, а да го чувстваш!

Eлиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама