8 неща, които умните хора не казват на работа


8 неща, които умните хора не казват на работа
Снимка: iStock/Guliver

Съществуват определени фрази, които просто трябва да изтриете от служебния си речник. Те могат да ви злепоставят дори когато са сами по себе си са верни. А и няма връщане назад, веднъж след като са се отронили от езика ви. Тук не става въпрос за казани неволно неща, нецензурни вицове или политически некоректни гафове. Често едва доловимите забележки ни обрисуват като некомпетентни и неуверени и нанасят най-големи поражения. Ето кои са те според Forbes:

1. “Не е честно.”

Всички знаят, че животът не е честен. Като казвате, че не е честно, това предполага, че очаквате животът да е честен, което ви кара да изглеждате като незрели и наивни. Ако не искате да се злепоставяте, трябва да се придържате към фактите, да останете конструктивни и да не намесвате вашата интерпретация на нещата.

2. “Това е начинът, по който винаги се е правело.”

Промените вследствие на технологиите се случват толкова бързо, че дори и шестмесечен процес може да се окаже стар. Ако кажете, че нещо винаги е правено по определен начин, ще изглеждате не само като човек, който е мързелив и не търпи промяна, но и може да накарате шефа ви да се зачуди защо не сте се опитали да подобрите нещата сами. Ако наистина правите нещата така, както винаги са правени, почти със сигурност има по-добър начин за това.

3. “Мисля…/Това може да е глупава идея…/Ще задам един глупав въпрос.”

Тези прекалено пасивни фрази подкопават на момента надеждността ви. Дори и ако последвате тези фрази със страхотна идея, те предполагат, че ви липсва увереност, което кара хората срещу вас да загубят доверие у вас. Не бъдате вашият най-голям критик. Ако не сте уверени в това, което казвате, никой друг няма да бъде. Ако пък наистина знаете нещо, кажете: “Не разполагам с подобна информация в момента, но ще проверя и ще се свържа отново.”

4. “Това ще отнеме само минутка.”

Да кажете, че нещо ще отнеме само минутка, не говори добре за уменията ви и предполага, че претупвате нещата. Освен ако наистина няма да приключите със задачата за 60 секунди, тогава казвайте, че няма да отнеме много време, но внимавайте да не прозвучи сякаш задачата може да бъде свършена по-рано, отколкото всъщност е възможно.

НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Кариера


Реклама

Защото в крайна сметка човек се познава по това как обича. Не друго, а любовта определя нашата същност.

Уилям Кофин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама