3 алармиращи симптома за емоционален стрес

  • 3 алармиращи симптома за емоционален стрес
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 04.02.2019 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

За много от нас стресът е просто страничен продукт от ежедневието ни, с който сме се научили да се справяме. Ако обаче не бъде разглеждан сериозно, може да доведе до по-сериозни проблеми и нарушения в психичното здраве. Ето някои симптоми на емоционален стрес, които да не пренебрегвате:

Липса на енергия

Стресът не се отразява просто на ума ви. Той също влияе и физиологично чрез освобождаване на хормона кортизол в кръвния поток, който имитира физическото усилие чрез ускоряване на дишането и сърдечния ритъм. Това ви кара да се чувствате прекалено уморени и апатични. Стресът може да бъде  виновен и за липсата на сън, тъй като нарушава способността на тялото да регулира инстинктите за сън-будно състояние, причинявайки безсъние. Така че, ако се чувствате летаргични и уморени, обърнете внимание на ежедневните си навици и се опитайте да откриете причината за стреса.

Разболявате се лесно

Когато стресът предизвика освобождаването на кортизол в кръвния поток, той непреднамерено затруднява нормалната функция на имунната ви система. Един от важните начини за това е чрез потискане на освобождаването на хормона, който поддържа имунната функция. Това означава, че при високи нива на стрес има вероятност да се разболявате по-лесно, отколкото ако нивата на кортизол в организма ви са по-ниски.

Промени в начина на хранене

Не е шокиращо, че когато сме подложени на стрес, сме склонни да променяме хранителните си навици без дори да го осъзнаваме. От една страна стресът може да ни накара да посягаме към "празните" калории (вафли, шоколад, чипс) с цел да се почувстваме по-добре. От друга страна, при някои хора стресът води до липса на апетит, а от там и до загуба на тегло. Ето защо, ако забележите промени в теглото си или начина си на хранене, обърнете внимание на ежедневието си и се опитайте да намалите стреса.

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.