До какво води недоспиването

  • До какво води недоспиването
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 03.09.2015 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Хората, които спят по-малко от шест часа на денонощие, четири пъти повече рискуват да прихванат вируси в сравнение с тези, които спят по седем и повече часове. Това става ясно от статия, публикувана в сп. Sleep.

"Намалената продължителност на сън, която сме измервали с актиграфи и която е предшествала контакт с вирус, е била свързана с по-висока склонност към простуда", пишат Шелдъ Коен (Sheldon Cohen) и колегите му от университета Карнеги-Мелън (САЩ).

В техните изследвания взели участие 164 души – мъже и жени на възраст 18-55 години. За изчисляване на продължителността на техния сън учените използвали дневници на доброволците и актиграфи – уреди за регистрация на движения по време на сън, подобни на ръчен часовник.

Авторите отбелязват, че използването на актиграфи отличава тяхното изследване от предишни подобни работи, в които също била установена връзка между недоспиването и простудата, но които се опирали на субективно отчитане на продължителността на съня.

Коен и колегите му събирали данни за съня в продължение на една седмица. След това участниците в изследването били поставени под карантина и им дали капки за нос, съдържащи риновируси, които предизвикват простуда.

В продължение на пет дни учените наблюдавали реакцията на доброволците на заразата. Изследователите открили, че вероятността да се прихване простуда при тези, които спали шест и по-малко часове, била около четири пъти по-висока в сравнение с тези, които спели по седем и повече часове.

 

 

 

Instagram

Етикети:

Общо коментари | 0  Напиши коментар
Твоят коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.