Няколко причини да добавим тахан към нашето ежедневно меню
Мнозина, които са опитвали халва или хумус, остават завинаги запленени от изключителния вкус на тези храни. Знаете ли, обаче, че една от основните съставки и при двете храни е таханът? Това е хранителен продукт, който се получава след стриване на ядката.
Тахaнът за първи път е споменат през 13ти век от анонимен арабски автор на книга за рецепти. Продукът е популярен в Северна Африка, Гърция, Израел, Турция, Индия и става все по-популярен и у нас, в България. Използва се основно при халва, хумус и Баба гануш или като сос. Историята на тахана е доста обширна, като има източници за подобни хранителни продукти отпреди 4,000 години в долините на Месопотамия, където е бил смятан за храна на боговете. В днешно време, продуктът навлиза в ежедневната кухня през 1940та година, когато и става достъпен за първи път в САЩ. В днешно време различни видове тахан могат да се намерят във всеки супермаркет, като за съжаление тези марки са по-нискокачествени от оригиналните, 100%-ови продукти.
Тахaнът е богат на мастни киселини, особено на Омега-3 и Омега-6. Тези киселини участват в подобряването на мозъчните клетки и подобряват паметта. Използват се и в медицината за забавяне на развитието на заболяването при пациенти, страдащи от Алцхаймер Съдържанието на мазнини е доста високо, но пък за сметка на това, 90% от тях са т.нар. добри мазнини. Добрите мазнини помагат за понижаването на негативния холестерол - LDL и спомагат за поддържането на нивата на положителния холестерол - HDL високи. Сусамовите семена, например, съдържат 55% мазнини и 20% протеини. Богатото съдържание на протеини ги прави един от най-ефективните храни за прием на протеини и ви помага да контролирате своя апетит между храненията.
Освен високото съдържание на мазнини, таханът е отличен източник на витамини и минерали като желязо, калций, мед и цинк. Само една супена лъжица е достатъчна, за да получите около 10% от препоръчителния дневен прием на мед. цинк и желязо. Всичко това подпомага поддържането на нервите и костите в добро здраве и подобрява имунната система. Също така, благодарение на своята висока калоричност сусамовият тахан е добър избор при борбата с умората. Неочаквано, той участва и в различни диети, въпреки че съдържа около 600 kcal на 100г. Това е така, поради високото съдържание на алкални минерали, които са отговорни за улесняването на смилането на храна и подобряването на метаболизма.
Както можете да прочетете, таханът има много ползи за вашето здраве и съдържа множество полезни хранителни вещества. По-полезна алтернатива е на фъстъченето масло и особено при комбинирането му с мен, се превръща в по-сладка и здравословна алтернатива на течния шоколад.

Етикети: Храна | рецепти | тахан | сусамов тахан