10 любопитни факта за Нотр Дам


10 любопитни факта за Нотр Дам
Снимка: iStock/Guliver

Строена между ХІІ и ХІV век, "Нотр Дам дьо Пари" (Notre Dame de Paris), позната още като Парижката "Света Богородица", има огромна историческа стойност, не само за Франция, но и за целия свят. Тази готическа катедрала е и символ на ролята на Париж като един от духовните центрове на Европа. Тя носи белезите на Френската революция, но повече е свързана със съдбата на монархията във Франция - от кралете, които са я строили, до император Наполеон.

Хиляди туристи прекрачват прага ѝ всеки ден и се наслаждават както на външната така и на вътрешната ѝ красота. До фаталния 15 април, в който храмът бе погълнат от пламъците. Представяме ви десет факта за катедралата, събрани от изданието Mental Floss и цитирани от Standartnews.

Под католическата църква лежи град от езически времена

Хълмът Ил дьо ла Сите, върху който е разположена "Нотр Дам", някога е бил галско-римски град с името Лутеция. Възможно е дори катедралата да е построена върху останките на езически храм. Изследователите подозират това, тъй като при разкопки на мястото през 1710 г. са открити останки от олтар със скулптури, посветени на римския бог Юпитер и други стари божества.

На покрива на катедралата има цяла гора (вече унищожена от пожара)

Катедралата има някои от най-старите оцелели в Париж рамки от дървесина, в т.ч. дървета от над 200-декарова гора, изсечена през ХІІ век. Всяка греда е направена от отделно дърво. Затова и цялата тази конструкция е известна като "Гората". По всяка вероятност обаче това богатство вече е изгубено.

28 "крале" са изгубили главите си в нея по време на Френската революция

През 1793 г. в разгара на Великата френска революция, 28 статуи на библейски крале в катедралата са съборени с въжета и обезглавени от тълпата. (По-рано същата година гилотината обезглавява крал Луи ХVІ, затова и побеснелите революционери нападат символи на монархията) Оцелелите статуи, открити по-късно, днес са в музея "Клюни".

Двете най-известни кули на "Нотр Дам" не са близнаци

На пръв поглед те наистина изглеждат сякаш са идентични. Детайлен преглед показва, че северната кула е малко по-голяма от южната. Както всички други елементи на катедралата, те са строени в продължителен период от време, а това е демонстрация на колаж от архитектурни течения, а не визия, родила се чрез творческия гений на един-единствен архитект.

Веднъж камбаните на храма били разтопени, за да се направят оръдия

Не само кралете статуи, но и цялата катедрала става жертва на "Новото време", въведено от дейците на Френската революция. Те нареждат от християнски храм сградата да бъде променена и да изразява Култа към Разума. Почти всичките ѝ камбани тогава са претопени и отиват за направата на оръдия за революционерите. Звукът на хора от камбани е възстановен едва в близката до нас 2013 година.

НАУЧЕТЕ ОСТАНАЛИТЕ ФАКТИ ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Всяка жена има право да бъде красива.

Елизабет Арден

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама