Излиза нова биография на Леонардо да Винчи, препоръчана от Бил Гейтс


Излиза нова биография на Леонардо да Винчи, препоръчана от Бил Гейтс
Снимка: Софтпрес

Почти пет века животът и творчеството на Леонардо да Винчи са обект на възхищение, клюки и конспирации. На български излиза най-новата му биография, плод на задълбочените проучвания на Уолтър Айзъксън - автор на биографиите на Стив Джобс, Айнщайн, Кисинджър и Бенджамин Франклин.

За разлика от много биографи Айзъксън никога не се съсредоточава единствено върху сухите факти и формалната хронология на събитията. Той търси връзките, подводните течения, процесите, които влияят върху съдбата на човека и го превръщат в гениален учен, в креативен гений, или в случая на да Винчи – и двете.

Хиляди страници от изумителните лични дневници на Леонардо, свидетелства от съвременници и десетки нови открития — това са основите, върху които стъпва Уолтър Айзъксън, за да пресъздаде историята на един от най-великите и всеобхватни гении.

Леонардо да Винчи прави дисекции на човешки лица, чертае мускулите, които задвижват устните, и след това рисува усмивката на "Мона Лиза". Изучава оптика, изследва начина, по който се отразяват слънчевите лъчи, и създава изумителна игра на перспективата в "Тайната вечеря". Невероятната му способност да комбинира изкуството и науката ражда един от вечните символи на новаторското мислене – Витрувианския човек, вписан в кръг и в квадрат.

"От всички книги за Леонардо, които съм чел, тази ни помага да си изградим най-пълна представа за него като човек и да разберем колко специален е бил всъщност. Той успява да си обясни почти всичко, което се е знаело на планетата ни по онова време. Това се дължи отчасти на ограниченото научно знание тогава, отчасти на високия му коефициент на интелигентност, но най-вече на неговото ненаситно любопитство към всяка област от естествените науки и човешките достижения. Леонардо изследва в педантични подробности всичко – от начина, по който тече водата и се издига димът, до мускулите, които използваме, когато се усмихваме", казва Бил Гейтс, притежател на един от оцелелите бележника на Леонардо – "Кодекс Лестър", който съдържа 71 страници, посветени основно на Леонардовите проучвания по геология и хидравлика, и е подробно представен в книгата на Айзъксън.

Биографията, написана от Айзъксън не разглежда Леонардо само като художник, или само като изобретател, а се опитва да обхване необхватните му интереси и постижения. И второ, успява да представи и онези особености на Леонардовия характер, които го отдалечават от образа на идеалния учен, и то така, че заради тях геният му става още по-вдъхновяващ.

Още преди излизането на "Леонардо да Винчи" на пазара филмовите права са откупени от Paramount за седемцифрена сума след ожесточен търг между няколко холивудски компании. В основата на сделката стои друг Леонардо - носителят на "Оскар" Леонардо ди Каприо, кръстен именно на великия художник. Книгата на Айзъксън ще бъде адаптирана от Джон Логан ("Геният", "Авиаторът" и "Изобретението на Хюго").

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Любопитно


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат. Ето защо те не получават това, което искат.

Мадона

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама