Как да изберем коледно дръвче в саксия


Как да изберем коледно дръвче в саксия
Снимка: iStock/Guliver

Наближават коледните и новогодишните празници и все повече хора се замислят каква елха да изберат тази година. Все по-малко са традиционалистите с предпочитания към отсечените дръвчета. За желаещите да запазят живота на красивите иглолистни растения има все повече предложения за дръвчета в саксия. Мнозина обаче са разочаровани от подобни оферти. Купувайки такива елхи с надежда да могат да ги засадят впоследствие, хората са установили, че дръвчетата неизбежно умират, независимо от положените грижи.

Как следва да се подбере коледно дръвче, което да може да се засади впоследствие? По този въпрос предлагаме съвети на експертите от инициативата "Зеленият град".

Контейнерни дръвчета

Проблемът с елхите в саксия е, че те са извадени от горски масиви и натикани в саксия известно време преди доставянето им в търговската мрежа. Корените им са силно разкъсани и увредени.

"За да може дръвчето да се засади и "хване“ след празниците, то трябва да е отглеждано в контейнер. Това означава елхата да е отраснала от самото си поникване в контейнер. Така при закупуването й няма как дръвчето да е с наранени корени,“ обяснява ланд. арх. Иван Мустаков от “Зеленият град“.

Затова е най-добре човек да избере сам дръвчето от градински център или разсадник, а не от пазар или цветарски магазин – така има гаранция за произхода му.

Производителят на декоративни растения може да ви даде много подробни насоки за грижите за дръвчето. Златното правило е, че големината на контейнера трябва да е пропорционален на размера на дръвчето – ако саксията ви се вижда твърде малка за размера на короната, това не е добър сигнал.

Топлинният шок от топлата стая

Вкарването на коледното, контейнерно отгледано дръвче от студената околна среда на открито, където се отглежда, в топлата стая на собствениците, обичайно е шок за дървото.

Препоръчително е на елхата да се осигури преходен период. Това е време, в което дървото престоява в помещение с междинна температура – например остъклен балкон или стълбищна площадка.

Не повече от 10 дена е времето, в което контейнерното дръвче може да остане на топло – в температурния комфорт на човешкия дом. Най-добре е този срок да е по-крaтък, около седмица.

През това време е желателно елхата да се полива, но умерено – само колкото да се поддържа влажността на субстрата.

Засаждане на открито

След празниците контейнерните дръвчета могат да бъдат засадени на открито и това може да стане по всяко време. Подходящ момент, безспорно, е пролетта, но специалистите подчертават, че и топлите зимни дни позволяват коледната елха да бъде посадена. В слънчев, топъл зимен ден, когато земята е без сняг и се е размекнала, за да може да се изкопае голяма дупка, дървото може да бъде засадено на открито, дори това да е през януари.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама