Как да се подготвим преди да вземем коте у дома в 10 стъпки


Как да се подготвим преди да вземем коте у дома в 10 стъпки

Честито! За вас започва еднo ново и вълнуващо приятелство, което ще ви радва дълги години!

За да бъде всичко наред обаче, трябва да сте добре подготвени от самото начало. А както знаем, добрите навици се създават най-успешно на самия старт. Затова...

1. Изберете ветеринарен лекар и заведете котето на преглед преди да го отведете у дома

Лекарят ще провери какво е здравословното състояние на котето и ако е необходимо, ще предпише лечение. Ако котето все още не е ваксинирано, ветеринарният лекар ще назначи схема за първоначалните ваксинации – два или три. Важно е да се спазва схемата и да не се пести от ваксини дори котето да живее само в затворено пространство. То не е застраховано от зарази чрез мръсни обувки или дори от повей през прозореца.

Заедно с ваксинацията, котката ще се сдобие и със своя здравна книжка /паспорт/. В нея ще бъдат записвани всички имунизации и обезпаразитявания, кастрация и други здравни манипулации.

Ветеринарният лекар ще предпише обезпаразитяващ препарат срещу вътрешни и външни паразити. Важно е да спазвате редовното му прилагане, за да защитите котката и семейството си от невидимите, но опасни глисти, тении, бълхи и кърлежи.

2. Кой съм аз?

Имплантираният микрочип и нашийник с ваш телефонен номер или адрес е много важен. Идентификацията ще бъде незаменима, ако котето избяга или се загуби. Само нашийник не е достатъчен, тъй като той може даде изгубен. Номерът на микрочипа е уникален и гарантира разпознаване на котката, когато бъде намерена.

3. Най-важните неща

Чанта

Не пренасяйте котето до новия си дом или ветеринарния лекар в кашон, пазарска чанта или сак. Това ще го стресира допълнително, а и може да крие риск от задушаване или пък бягство.

Изберете специална клетка или чанта за транспортиране, която е достатъчно голяма, за да побере котката, но не прекалено голяма, за да може тя да се чувства уютно и на сигурно място в нея.

Храна

Ветеринарният лекар може да ви посъветва за най-подходящата храна за вашето коте, според възрастта му, начина на живот и др.

Котешка тоалетна

Котешките тоалетни два основни вида – отворени и затворени. Затворените са много по-практични за домакинството – субстратът не се разпръсква, миризмата не се излъчва навън, а и гледката е по-приятна. Изберете субстрат, като се съобразите с това дали котката вече е свикнала с определен вид – минерален, силикон или друг.

Купички за вода и храна

Изберете купи с подходящ размер, които лесно се почистват. Добър вариант е да имат гумени крачета или кант, за да не се пързалят, когато котката се храни.

Драскалка или катерушка

Важно е още с идването на котката в дома, тя да има място, където да остри ноктите си. Така имате по-добри шансове да опазите дивана или килима си.

Добре е височината на катерушката или драскалката, закрепена на стената, да бъде поне 80 – 90 см. Това ще позволи на котката да се разтегне напълно докато си остри ноктите.

Стимулиращи и безопасни играчки

Котките, особено младите, имат нужда да упражняват естествения си ловен инстинкт. Играчките ще ги забавляват и ще стимулират повече движение, което е важно, особено за котките, които не излизат навън.

Легло за котката, подплатено с мека възглавничка или мека „хралупа”.

Четка за ресане и ножичка за подрязване на ноктите с добро качество.

5. "Искам да ти кажа нещо”

Една котка борави средно с около 16 различни звука, включително мъркане, вой, съскане и мяукане. В това число не влизат позите от езика на тялото. Запознаването с езика, на който комуникира котката, ще ви помогне да се справите по-лесно с периода на адаптация и да създадете доверие между вас и котето.

6. "Нещо познато”

Дайте на котето нещо, на което да се опре в началото. В първите няколко седмици му осигурете същите котешка тоалетна и храна, с които е свикнало досега. Това ще го накара да се чувства спокойно и ще предотврати проблеми като отказ от храна или вършене на „онази работа” на неподходящи места. По-късно, когато котето свикне с новия си дом, можете постепенно да смените храната, котешката тоалетна и др.

7. Спокойно място за котето

Изберете място с малък трафик, където децата или другите домашни любимци не са чести посетители. То ще бъде убежище за новия любимец в началото на неговия живот в дома ви. Разположете в него купичките за вода и храна, легло, играчки. Там можете да разположите като начало и котешката тоалетна, но възможно най-далеч от купите за вода и храна (минимум 1 метър).

Можете да освободите перваза на прозореца за котето или място откъдето то необезпокоявано да може да наблюдава дома и обитателите му. Това ще улесни адаптацията му към новия дом и ще намали стреса.

8. "Запознай ме с вашите”

Не бързайте. Котето ще има нужда от една до няколко седмици, за да свикне с новата среда. Задръжте големите партита и посещението в дома ви на много външни хора, докато котето се адаптира. Не се изкушавайте да го показвате, против волята му на гостите. Оставете го само да опознае честите посетители на дома ви.

Ако вече имате и други домашни любимци, не позволявайте веднага на новодомеца да обикаля свободно из дома. Позволете на всяко от другите животни да се срещне с котето на неговата територия и бъдете там при първите им срещи.

9. Обезопасете дома си

Когато котката ви е готова да опознае целия си нов дом, бъдете сигурни, че наоколо не се търкалят различни привлекателни, но опасни за котката неща, които тя би могла да глътне или да се омотае в тях – тоалетна или кухненска хартия, дребни пластмасови топчета или елементи, остатъци от опаковки. Може да се наложи и да обезопасите контактите си с капачки.

Приберете на сигурно място всички лекарства, почистващи препарати, дезинфектанти и отрови за вредители. Преразгледайте флората в дома си и се отървете от потенциално опасни или отровни растения.

Скрийте вашата храна, която знаете, че не е полезна за котката.

Котките обичат да стоят и гледат от високо. Ето защо балконът или отвореният прозорец ще са много привлекателни за тях. Уверете се, че те са добре обезопасени и няма опасност котката да падне или да избяга навън. Внимавайте когато отваряте прозорците и котето е наблизо!

10. Подгответе всички у дома

Говорете с всички от семейството, преди да доведете котето у дома. Запознайте всички с правилата, които прочетохте до тук. Разпределете задачите и създайте график за хранене, почистване на тоалетната, ресането, подрязването на ноктите, посещения при ветеринарен лекар, следене за времето за ваксинация и обезпаразитяването.

Вече сте готови! Нека забавлението започне СЕГА!

Още информация за отговорната грижа и щастливото съжителство с коте у дома можете да намерите на блога на Информационната кампания за отговорно отношение към котките ОКотки – okotki.com и на Facebook страницата facebook.com/OKotki

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Аз гледам на тялото си повече като на инструмент, отколкото като на орнамент.

Аланис Морисет

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама