Quantcast

Дом

Как да защитим домашния си любимец от студовете

  • Как да защитим домашния си любимец от студовете
    Дата: Снимки: iStock/Guliver
Дата: 11.01.2017 Снимки: iStock/Guliver
Iwoman.bg

Ниските температури, които се очакват през следващите дни, крият рискове и опасности и за животните, предупреждават от българския офис на международната организация за защита на животните "Четири лапи". Най-застрашени са онези от тях, които постоянно живеят навън – бездомни и дворни кучета. Най-често те са жертва на хипотермия, или измръзване, при което телесната температура пада под нормата.

"Всяко животно, изложено прекалено дълго време на ниска температура, е предразположено към хипотермия. Най-податливи са младите, най-възрастните и болните", обяснява директорът на "Четири лапи“ за България д-р Марина Иванова. "При първи признаци на хипотермия животното веднага трябва да получи първа помощ и да бъде прегледано от лекар.“

Наблюдават се три стадия на хипотермия – лека, при която телесната температура на кучето е между 32 и 35 градуса, средна – между 28 и 32 и тежка – под 28 градуса. Леката хипотермия се характеризира с депресия, летаргия, сънливост, слабост, треперене, бледи лигавици, некоординирани движения и забавен пулс. При средна хипотермия се наблюдават спазми на мускулатурата, забавяне на сърдечна дейност, забавен пулс, намалени и повърхностни дихателни движения, неестествени движения и забавени рефлекси. Тежката хипотермия може да бъде разпозната по бледите лигавици, спазмите на мускулите и на ставите, забавеното и повърхностно дишане, белодробен оток, намаляне на сърдечна дейсност, понижаване на кръвно налягане и сърдечен арест, липса на рефлекси, разширени зеници, и кома.

Ветеринарните лекари на "Четири лапи“ съветват при съмнения за хипотермия животното да бъде прибрано в затоплено помещение. В зависимост от стадия на измръзване, първата помощ трябва да включва бавно и нерязко затопляне, увиване в топло одеало, ограничаване на движението, лек масаж на замръзналите части, даване на топла вода и храна и затопляне с електрически възглавнички или бутилки с топла вода, които обаче да не се допират ниректно до тялото, а да бъдат увити в предпазваща тъкан. Ако състоянието на животното предполага тежка форма на измръзване, да се потърси незабавно помощ от ветеринарен лекар. 

Специалистите на организацията съветват ако се грижите за дворно или бездомно животно, да му осигурите достъп до топло и закътано помещение, където да може да прекара най-студените части от денонощието.

По-рано бе съобщено, че масовото ръсене с луга също е опасно за животните, а освен това е и неефктивно.

Общо коментари / 0 Напиши коментар
Твоят коментар
Всички полета са задължителни.
Коментарите подлежат на коментар.