Модерен дом, вдъхновен от българските традиции


Модерен дом, вдъхновен от българските традиции
Снимка: Forma Design Studio

Проектът "Мома" на дизайнера Ивана Янкова спечели второ място в категория "Интериорен дизайн" в международния конкурс на Accademia Riaci.

""Мома“ е проект, вдъхновен от няколко елемента от българската култура. Главната концепция на проекта е изградена от народното разбиране за семейство и дом, от символ, който е дълбоко залегнал в моята националност и възпитание. Традиционното българско семейство е патриахално, но "Майката“ е символ на началото, на обединяването, на семейството. Момата, която присъства като образ и акцент в проекта, е символ именно на това разбиране, на женското начало, на новото поколение.

Богатите на художествени елементи шевици, тъкани и метални накити са уникални културно-исторически примери. Облеклото, украсите и накитите изграждат система от знаци, чрез които може да се определи социалното положение на човека, ноговата полова, възрастова и семейна характеристика.

Тъканите с пъстри цветове - символ на природните ни богатства – море, планини, слънце, ниви, а по- точно българската "шевица“ откриват място в интериора като пъстри декоративни възглавници, както и специално фрезовани врати и мебели в тяхната форма.

Друга от най-отличителните украси в народния костюм на жените са т.нар. "Пафти“ или "Чапрази“, които представляват украсени метални токи за колани, но се считат и за накити. Вдъхновяваща е хипнотичната красота на формата и декоративните мотиви и сюжети, които присъстват в тях." - Ивана Янкова

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Най-красивият грим за една жена е страстта.

Ив Сен Лоран

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама