Полезни съвети как да се грижим за джаджите си


Полезни съвети как да се грижим за джаджите си
Снимка: iStock/Guliver

Твърде често нашите електронни устройства започват да се развалят след само половин година употреба. Въпреки, че сме склонни да обвиняваме производителите за това, то в повечето случаи виновни сме ние - потребителите.

Ето и 15-те най-чести грешки, които хората допускат, използвайки смартфони и компютри.

1. Новите батерии в лаптопите и смартфоните са направени така, че се нуждаят постоянно от електричество, за да можем да цъкаме на тях. Хубаво е да започнем да ги зареждаме, докато са 15-20%, а не когато батерията им падне до пределния си минимум.

2. Знаете ли, че модерните зарядни устройства също са смарт? Ако оставите лаптопа си включен в зарядното след като е напълно зареден, то той няма да се загрее или да гръмне. Това все пак не означава, че е добре да го държите дълго време. Хубаво е зарядът на всички електрони джаджи да е в порядъка между 40 и 80 процента.

3. Не купувайте евтини батерии. Те може да нямат вградени контролери и да бъдат неподходящи за вашия лаптоп или смартфон.

4. Не използвайте свръхбързите зарядни устройства, който се рекламират и които споделят, че зареждат джаджите за половин час.

5. На всеки 3 месеца изразходете батерията на електрониката си до 0%, а след това заредете до край.

6. Когато използвате лаптоп, не го слагайте на вашите колене или пък на леглото. По този начин той се нагрява. Използвайте вентилаторчета, които се продават във всеки магазин за техника.

7. Ако сте били на студено и влезето на топло, не включвайте веднага вашия лаптоп. Дайте му малко време да се аклиматизира към стайна температура.

8. Когато сте навън през зимата, не използвайте вашите устройства без да са обвити в защитно покритие. Ниските температури за вредни за батерията.

9. Другата крайност също е неподходяща за техниката: Не я оставяйте в близост до източници на топлина или на пряка слънчева светлина.

10. Когато работите с монитор, бъдете внимателни. Не докосвайте екрана с пръсти. В противен случай рискувате да оставите постоянни тъмни петна на него.

11. Преди да затворите лаптопа си, проверете дали не сте оставили неща на клавиатурата. Силното притискане може да нарани вашия екран.

12. По време на гръмотевична буря, по-добре изключете компютъра от електрическата мрежа. Това не е мит. Напълно е възможно вашите устройства или дори самите вие да пострадате от електричеството.

13. Ако държите смартфона си в чанта, по-добре го отделете от останалите неща. Винаги може да се надраска, а това надали ще ви се хареса.

14. Веднъж или два пъти годишно е добре да почистите своите устройства. В тях се събира много прах и започват да издават неприятени звуци, които в последствие може да се окажат фатални.

15. Ако ви се налага да разглобите и почистите компютъра си, но не сте сигурни дали ще можете, занесете го в най-блиският център за услуги.

Източник: Brightside.me

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Дом


Реклама

Стой далеч от сивите хора. Обичат да крадат цветовете ни!

Дейвид Сант

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама