13 храни, които се развалят за нула време в хладилника


13 храни, които се развалят за нула време в хладилника
Снимка: iStock/Guliver

Голяма част от храните съхраняваме в хладилник дори и ако това не е необходимо. Правим го заради убеждението, че по този начин свежестта им ще се запази по-дълго.

В повечето случаи охлаждането не вреди, но все пак има храни, които губят вкуса и променят текстурата, когато ги съхраняваме в хладилник. Ето кои са те.

1. Сурови картофи

Те трябва да се съхраняват на прохладно и тъмно, но не и на студено. Нишестето, съдържащо се в тях, започва да се разпада и това се отразява негативно на вкуса им.

2. Лук

При съхранение в хладилник, лукът започва да мухлясва и гние отвътре. Също така той може да предаде своя мирис на други продукти.

3. Чесън

Когато се съхранява в хладилник, той губи типичната острота на вкуса си.

4. Пчелен мед

В хладилника той кристализира и става твърд. Този продукт трябва да се съхранява при стайна температура далеч от слънчева светлина.

10 НЕВЕРОЯТНИ ФАКТИ ЗА ЧОВЕШКИЯ МОЗЪК, КОИТО НЕ СА ЗАПИСАНИ В УЧЕБНИЦИТЕ

5. Хляб

Хлябът присъства на рафта на хладилника на всяка трета домакиня.

Студът го изсушава и той вече няма да има същия вкус, дори и след затопляне.

6. Ядки

От една страна, съхранението на ядките в хладилника, удължава тяхната трайност. Но същевременно те губят вкуса си и поемат от мириса на останалите храни. Съхранявайте ги в херметически затворен съд при стайна температура.

7. Домати

Ако искате да ги запазите свежи, съхранявайте ги на стайна температура. Не забравяйте, че в магазина те не са в студените секции.

8. Пикантен сос

Поради голямото количество оцет, който абсорбира бактериите, пикантният сос не се нуждае от охлаждане дори когато е отворен.

9. Шоколадово ядково масло

В хладилника то ще се превърне в камък. Следователно, в никакъв случай не трябва да го поставяте там, ако не искате след това да ви се наложи да го "размразявате".

10. Ябълки и круши

Хрупкавостта и сочността им намалява, когато се съхраняват в хладилник. Можете да ги охладите преди консумация. Но в никакъв случай не ги оставяйте за дълго в хладилника.

11. Цитрусови плодове

Всички те не понасят ниските температури. Най-добре е да се съхраняват при стайна температура и да се консумират възможно най-скоро след покупката им.

12. Банани

Ако ги сложите в хладилника, тяхната повърхност бързо ще се покрие с тъмни точки, те потъмняват и стават безвкусни. Оптималната температура за съхранението им е +12 градуса.

13. Пъпеш

Да, изваден от хладилника в горещ августовски ден, пъпешът има перфектен вкус. Но може да го съхранявате там, след като вече го нарежете на парчета, а не цял.

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Любопитно


Реклама

Времето ви е ограничено, затова не го губете, живеейки живота на някой друг.

Стив Джобс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама