4 грешки, заради които тестото със суха мая НЕ бухва


4 грешки, заради които тестото със суха мая НЕ бухва
Снимка: iStock

Сухата мая е по-предпочитана от домакините, въпреки че те често допускат грешки с нейната употреба и в резултат тестото не бухва.

1. Използване на вече отворено пакетче суха мая 

Ако ви е останала суха мая, по-добре я изхвърлете. Дори и да съхранявате останалото количество в затворен съд, дрождите ще загубят своята активност.

2. Смесване на маята със сол или захар

Не смесвайте маята със сол. Добавянето на втората съставка към тестото може да стане, след като вече са добавени всички останали съставки. Между другото, голямо количество захар също не подобрява ферментацията на дрождите.

КЛАСИЧЕСКА РЕЦЕПТА ЗА КОЗУНАК

3. Неправилно дозиране на маята

Производителите винаги посочва на опаковката препоръчителното количество мая за килограм брашно. Опитвайки се да ускорят процеса на ферментация, много домакини добавят допълнително мая. Но това единствено прави тестото безвкусно и му пречи да бухне.

4. Загряване на тестото във фурната

Това може да повлияе негативно не само на формата, но и на вкуса на готовия продукт. Тестото трябва да се остави да втаса за 2,5-3 часа при температура на въздуха от 27 градуса по Целзий. Дрождите, дори и тези в сухата мая, са живи организми. Те загиват при температура 45-50 градуса по Целзий. Що се отнася до отрицателните температури, дрождите издържат на замразяване и размразяване, но само веднъж.

Пухкав козунак с газирана вода

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Не времето, а любовта лекува всяка болка. Когато любовта е малко, просто е нужно повече време, за да събереш достатъчно...

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама