Домашните коледни меденки на баба


Домашните коледни меденки на баба
Снимка: iStock/Guliver

Наближи ли Коледа, има един аромат, който ме връща в детството. Когато баба печеше меденки за празника, а вкъщи ухаеше на ванилия и канела. Една от причините да ставаха толкова вкусни беше, че тя не само влагаше любов, но и ги приготвяше от истински и качествени продукти. От село.

Е, вече баба не ми пече сладки, но пък аз продължавам традицията. Хубавото е, че мога и в града да си набавям продукти, в чието съдържание да съм напълно сигурна. На farmhopping.com се предлага голямо разнообразие от чиста, сезонна, натурално произведена храна, без пестициди, консерванти и подобрители, от малки български ферми и производители. Ето защо и тази година ще мога да зарадвам себе си и близките си с домашни коледни медеки... като на баба.

Необходими продукти:

3 пресни яйца

1 1/2 чаена чаша захар

1 1/2 чаена чаша олио

бяло брашно колкото поеме (около 1/2 кг)

2-3 пълни супени лъжици мед

1 чаена лъжица сода за хляб

2 ванилии

1 чаена лъжица (непълна) канела

стафиди и орехи по желание

за бялата глазура:

1 белтък

1 чаена чаша пудра захар

3-4 капки лимонов сок

сладкарска боя

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата с миксер, след което прибавете захарта, щипка сол и меда. Отново разбъркайте.

В пресятото брашно добавете содата. На тънка струйка сипете олиото, след което яйчената смес и ванилията. По желание можете да сложите малко стафиди и начукани орехи.

Омесете средно меко тесто, не трябва да полепва по пръстите. Разточете на дебелина около 0,5 см и изрежете с формичките, които имате.

Печете меденките в предварително загрята на 170 градуса фурна върху хартия за печене. Когато са готови, ги оставете добре да се изстинат, преди да ги декорирате.

Бялата глазура се приготвя, като разбиете с тел/миксер 1 белтък, пудра захар и няколко капки лимонов сок. Ако искате да станат по-шарени, добавете и малко сладкарска боя.

Сложете ги в коледен буркан за сладки и на празника почерпете с тях семейството си.

Ако искате да зарадвате близките си с още вкусни ястия, приготвени от чисти продукти, на платформата farmhopping.com можете да откриете голямо разнообразие. Независимо дали решите да поръчате коледна пуйка, прасенце, баница с късмети или тиквеник, всичко ще бъде доставено директно до дома ви.

Повече коледни продукти можете да намерите ТУК!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама