Джинджифилови пълнозърнести коледни меденки


Джинджифилови пълнозърнести коледни меденки

Празничен вкус с аромат на бадеми и канела, за да опитомим изкушенията, вместо да бягаме от тях.

Необходими продукти:

За тестото:

3,5 ч.ч. пълнозърнесто брашно (или безглутеново)

1/2 ч.л. бакпулвер

1 ч.л. канела

1/2 ч.л. индийско орехче

1/2 ч.ч. масло (или 1/2 ч.ч. кокосово масло + 1/2 пасиран банан за веган версията )

2 1/2 ч.л. пресен джинджифил

1/2 ч.ч. мед или друг течен подсладител по избор (нектар от агаве, кленов сироп, меласа, петмез и тн.)

15 сочни обезкостени фурми

1 яйце (или 2-3 с.л. семена чиа накиснати в 50 мл. вода за 10 минути)

3 с.л. бадемов тахан (или друг по избор)

За глазурата

1 белтък

щипка бакпулвер

ксилитол на вкус

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното с бакпулвера, канелата и индийското орехче.

Добавете размекнатото и нарязаното на кубчета или филийки масло.

Настържете пресен джинджифил и добавете към останалите продукти.

Пюрирайте фурмите в чопър или с пасатор и заедно с меда, тахана и яйцето ги добавете към останалите продукти.

Омесете хомогенно тесто на ръка или в кухненския робот с помощта на приставката кука.

Разточете тестото между 2 листа хартия за печене с дебелина около 5мм (така не се налага да използвате допълнително брашно за разточване) и изрежете формички по избор.

Печете меденките на 150-160 градуса с вентилатор за 14 - 15 минути или докато ъгълчетата им леко започнат да потъмняват.

Охладете напълно върху решетка

За глазурата: разбийте на сняг белтъка с бакпулвера. Добавете ксилитола (аз използвах около 3-4 с.л.) и бъркайте още малко.

Шприцовайте меденките по желание и декорирайте с естествени елементи (сушени плодове, матча на прах, спирулина, брашно от арония и тн).

Източник: foodieboulevard.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В действителност там, където не достигат разумните доводи, ги заменят с викове.

Леонардо да Винчи

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама