Италиански пай с прошуто


Италиански пай с прошуто
Снимка: vkusnoteka.bg

Този вкусен италиански пай с прошуто и сирене Фонтина е просто вълшебен. Изяжда се за минути.

Необходими продукти:

200 г брашно

125 г студено масло

1 яйце

1/4 ч.л. сол

125 г Прошуто ди Парма

100 г сирене Фонтина

няколко стръкчета прясна мащерка за поръсване

продукти за сос Бешамел:

50 г масло

1 с.л. брашно

1 щипка сол

1 ч.ч. прясно мляко

1/4 ч.л. индийско орехче

1 жълтък за намазване

Начин на приготвяне:

Започнете като приготвите масленото тесто. Сложете брашното в купата. Нарежете на малки парченца студеното масло и внимателно го претрийте с ръце. Чукнете яйцето и добавете солта. Омесете тестото, докато стане на топка. Покрийте го с фолио и го приберете в хладилника за 30 минути да стегне.

През това време пригответе соса Бешамел като сложите тиган на котлона. Включете го на най-силната степен. Отгоре поставете 50 г масло с 1 с.л. брашно. Започнете енергично да бъркате, когато се стопи (сместа се нарича Ру) налейте прясното мляко и претрийте с дървена лъжица парченцата брашно, докато сместа стане хомогенна. Добавете солта и подправете с индийското орехче. Отстранете от котлона.

Извадете тестото. Изрежете си хартия за печене с големината на тавата, в която ще го печете. Разточете тестото отгоре на неравен кръг. Разпределете по средата соса Бешамел. Покрийте обилно с прошуто, като оставяте около 5 см от ръба и след това настържете сирене Фонтина. Поръсете леко с мащерка.

Прехвърлете тестото, заедно с листа хартия върху тавата и затворете навътре краищата, като леко ги застъпвате. Разбийте един жълтък и намажете външните ръбове.

Печете на загрята фурна 30 минути, до добиване на златист загар по коричката.

Източник: vkusnoteka.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Жените са най-големият неизползван източник на таланти в света.

Хилари Клинтън

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама