Кюфтета в доматен сос


Кюфтета в доматен сос
Снимка: supichka.com

Кюфтетата във всички свои вариации са едно от най-често приготвяните ястия от кайма. Освен че са много вкусни, кюфтетата с доматен сос се приготвят и изключително лесно.

Необходими продукти:

500 грама кайма

1 кг домати

2 броя лук

4 скилидки чесън

1 супена лъжица брашно

4 броя дафинов лист

1/2 чаена лъжица кимион

1/2 чаена лъжица черен пипер

1/2 чаена лъжица захар

1/2 кафена чаша олио

Начин на приготвяне:

Обелвате лука и го нарязвате на възможно по-ситно. Обелвате и чесъна, който също нарязвате. Омесвате каймата с ръце, като към нея добавяте кимиона, черния пипер, 1 супена лъжица олио и 1 супена лъжица вода. Добавяте и половината от нарязания лук. След като я омесите я оставяте на страна. Може да ползвате както свинска, така и телешка кайма, а също така и смес.

Идва моментът, в който трябва да приготвите доматения сос за кюфтетата. Ако ползвате пресни домати е добре да ги обелите и да ги нарежете на парченца. В тенджера сипете ½ кафена чаша олио и след като се сгорещи изсипете в нея втората половина от ситно нарязания лук и нарязания чесън, разбъркайте за 1-2 минути, докато омекнат. Добавете към тях нарязаните пресни домати, или предвидената консерва домати, както и брашното и разбъркайте добре докато сместа е студена, за да се разтвори брашното и да не стане на бучки. Добавете 1 чаена лъжица сол и ½ чаена лъжица захар и сложете сосът да заври. Накрая добавете и дафиновите листа.

От тук нататък имате два варианта: или да оформите кюфтенцата и да ги пуснете в тенджерата със соса, или да наредите оформените кюфтенца в тава, да ги залеете с доматения сос и да ги изпечете във фурна, предварително загрята на 200 градуса. Кюфтетата с доматен сос на снимките са приготвени на фурна за около 60 минути. Ако решите да варите кюфтенцата в доматения сос, имайте предвид, че ще ви е нужно по-малко време.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Много хора се страхуват да кажат какво искат.Точно затова и никога не го получават!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама