Лесна питки със сирене от Теди Кацарова


Лесна  питки със сирене от Теди Кацарова

Да приготвиш закуска за любимите си хора е истинско удоволствие, а ароматът на прясно изпечен домашен хляб може да събуди апетита и на най-сития.

Необходими продукти:

За кваса:

1 кубче прясна мая

1 чаена чаша брашно

250 мл топла вода

1 супена лъжица захар

За тестото:

4 1/2 чаени чаши брашно, 600-650 грама

1/2 чаена чаша кисело мляко

2 броя яйца

1 супена лъжица оцет

1 супена лъжица олио

1 чаена лъжица сол

150 грама натрошено сирене

100 грама краве масло

1 жълтък

Начин на приготвяне:

Първата стъпка от лесната рецепта за питки със сирене е подготовката на квас. В купа изсипвате 250 мл топла вода, разтваряте в нея кубчето мая, добавяте брашното и 1 супена лъжица захар. Бъркате до получаване на каша, покривате с кърпа и оставяте съда на топло, докато сместа втаса - надигне се двойно и се получат балончета. За да приготвите пухкав хляб от най-голямо значение е набухвателят. Затова е добре да ползвате мая, на която може да се разчита. В случая Супичка залага на прясна мая Виво.

Докато чакате сместа с маята да втаса, пресейте брашното. В отделен съд разбъркайте яйцата, заедно с киселото мляко, солта, олиото и оцета. След като сместа с маята е втасала, добавете към нея течната смес с яйцата, като леко разбърквате. При непрекъснато бъркане малко по малко добавете пресятото брашно и замесете меко тесто, което поставяте в голяма купа и оставяте да втаса на топло за около 40-50 минути, докато удвои обема си.

След като тестото втаса, идва моментът с който трябва да оформите питките. Разделяте тестото на три равни части. Всяка част разтегляте на правоъгълник, който намазвате с разтопено на водна баня масло и поръсвате обилно с натрошено сирене. Навивате правоъгълника откъм широката страна, така че да се получи дълго руло, което нарязвате на колелца. Колелцата нареждате плътно в тава, предварително намазана с мазнина. Повтаряте процедурата и с останалите две части тесто. Накрая намазвате с разбит жълтък.

Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути, или докато питките придобият апетитен златист цвят.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама