Маймунски хляб


Маймунски хляб
Снимка: supichka.com

В съвременната кухня тенденциите към здравословно хранене са водещи при избора на рецепти и продукти. Следвайки точно тези тенденции, все по-често посягаме и към някои малко по-непознати или пък забравени продукти, каквито са спелтата и брашното от спелта. Маймунският хляб с брашно от спелта и лютеница е перфектната закуска за вас и вашето семейство.

Необходими продукти:

1 чаена чаша вода

4 чаени чаши брашно от спелта

7 грама суха мая

1 супена лъжица захар

1 супена лъжица сол

3 супени лъжици зехтин

1 яйце

1 чаена чаша лютеница

3 скилидки чесън

1/2 чаена лъжица чубрица

Начин на приготвяне:

В топлата вода добавяте захарта, маята и една лъжица от брашното и разбърквате, след което оставяте на страна, за да набъбне. Пресявате брашното от спелта, добавяте и солта. Разбивате яйцето. В брашното правите кладенче, в което изсипвате маята, зехтина и яйцето и замесвате тестото, докато стане гъвкаво и хомогенно. Намазвате купа с олио и оставяте в нея тестото, покривате го с целофаново фолио и оставяте на топло да втаса и удвои обема си.

Докато тестото втасва обелвате чесъна и го счуквате, разбърквате го с лютеницата и чубрицата. Намазвате форма за кекс с олио. От втасалото тесто откъсвате по парче с големината на орех и го овалвате в сместа с лютеницата. Така овалвате всяко парче тесто в лютеница и подреждате във формата.

Слагате хлябът да втаса във фурната на 50 градуса или на някое топло място, докато удвои обема си. След като маймунският хляб втаса го печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути, докато придобие апетитен златист загар.

Източник: supicka.com


Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Мъжете може да са открили огъня, но жените са открили как да си играят с него.

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама