Печено агнешко с картофи


Печено агнешко с картофи
Снимка: supichka.com

Агнешкото е задължително за менюто на Великден. А трябва ли да бъде с лапад/пресен лук и ориз? В тази рецепта заменяме лапада/пресния лук с картофи и моркови, заменяме и джоджена - стандартната за българска кухня подправка за приготвяне на агнешко, с розмарин и получаваме много вкусен нов вариант.

Необходими продукти:

1 кг агнешко

1 кг картофи

500 грама моркови

1 глава чесън

1/2 чаена лъжица черен пипер

1 чаена лъжица розмарин

1/2 чаена чаша бяло вино

1/2 чаена чаша олио

Начин на приготвяне:

Може да ползвате както агнешка плешка - задна или предна, така и всякакво друго агнешко месо. Измивате добре месото, след което го намазвате добре със сол, олио ½ от розмарина.

Измивате и обелвате картофите и ги нарязвате на едри парчета. Почиствате морковите и също ги нарязвате на едри парчета, а ако са дребни ги оставяте цели. Обелвате е скилидките чесън. В тава слагате хартия за печете, изсипвате подготвените картофи, моркови и чесън и ги посолявате добре, добавяте олиото и ½ от розмарина. Разбърквате добре с ръце и слагате овкусеното агнешко месо. Изсипвате бялото вино и около ½ чаена чаша вода.

Покривате тавата добре с алуминиево фолио и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 150 минути. Намалявате фурната на 170 градуса и махате алуминиевото фолио. Печете агнешкото за още около 20-30 минути, за да придобие апетитен златист цвят.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама