Пиле Тика Масала


Пиле Тика Масала
Снимка: harryandlexy.com

Това пиле тика масала е умерено пикантно. Тези от вас, които не обичат люто, нека заменят чилито със сладък червен пипер. Ако все пак решите да се престрашите и да пробвате оригинала, просто оставете чилито за най-накрая. Слагайте по малко, разбърквайте и опитвайте и така, докато намерите подходящата за вас пикантност.

Необходими продукти:

600 гр пилешки гърди

120 гр кисело мляко

2-3 см корен джинджифил

1 малко сушено чили (или 1/2 ч.л. чили на прах)

1 скилидка чесън

1 с.л. лимонов сок

1 с.л. горчица

1 ч.л. куркума

1 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър

1/2 ч.л. къри

Продукти за приготвянето:

125 мл сметана за готвене

35 гр пикантно подправени печени фъстъци

20 мл слънчогледово олио

4 с.л. доматен концентрат

3-4 см корен от джинджифил

3 скилидки чесън

2 малки сушени чилита (или 1 ч.л. чили на прах)

1 голяма глава лук

1 ч.л. кимион

1 ч.л. кориандър

1/2 ч.л. куркума

1/2 ч.л. къри

1/2 ч.л. сол

Начин на приготвяне:

Измийте добре пилешките гърди. Нарежете ги на малки хапки.

Пригответе си пластмасова кутия с капак, в която пилето ще се маринира за около 12 часа в хладилника.

Обелете джинджифила и чесъна и нарежете на много ситно. Нарежете чилито.

Сипете в кутията киселото мляко. Прибавете джинджифила, чесъна, чилито, лимоновия сок и подправките, и разбъркайте добре.

Сложете пилето в марината. Разбъркайте хубаво, така че всички късчета от месото да са добре покрити с марина. Пъхнете в хладилника за през нощта.

Пригответе си голям дълбок тиган с капак. Загрейте олиото на средна температура.

Обелете лука и го нарежете. Сложете го в тигана и запържете, докато омекне.

Обелете чесъна и джинджифила и нарежете на ситно. Прибавете към лука и запържете леко. Добавете доматения концентрат и разбъркайте.

Изсипете пилешкото месо заедно с цялата марина в тигана. Прибавете фъстъците и разбъркайте. Затворете с капак и оставете да поври за около 10 минути като разбъркате 1-2 пъти.

Прибавете сметаната. Добавете сухите подправки, като оставите за накрая солта и чилито. От тях добавете на вкус в зависимост колко люто и солено харесвате. Оставете да поври 2-3 минути, колкото сосът се сгъсти леко. (Ако го изпуснете и той изври, добавете още малко сметана и 2 с.л.вода.)

Поднесете ястието с чист ориз и хлебче.

Източник: harryandlexy.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Елегантността е единствената красота, която никога не избледнява.

Одри Хепбърн

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама