Сарми от кисело зеле с праз, нахут и ориз


Сарми от кисело зеле с праз, нахут и ориз

Зимата малко по-малко затяга своята ледена прегръдка. И ароматите на зимните ястия отново завладяват къщите.

Необходими продукти:

1 средна глава кисело зеле, от която ще се използват само по-големите листа, подходящи за сарми

1-2 стръка праз

100 гр моркови

200 гр сварен нахут

100 гр ориз

100 мл олио

2 ч.л. сушена мащерка

2 ч.л. сушен риган

1 ч.л. черен пипер - прясно смлян

1 с.л.червен пипер на прах

1/2 ч.л. чили по желание

600 мл вода + 200 мл за печенето

няколко стръка свежа мащерка

Начин на приготвяне:

Празът и морковите се нарязват на ситно. В средно голяма тенджерка или тиган с дебело или незалепващо дъно се слага олиото. Когато се загрее, се слагат нарязаните праз и моркови. Бърка се докато се задуши.

Добавя се оризът. Сместа се разбърква няколко пъти. Поръсва се червеният пипер, чилито, черният пипер. Отново всичко се обърква. Добавя се и свареният нахут. Сипва се водата и се оставя да къкри на тих огън под капак. След около 10-15 минути се изключва и се оставя на котлона, докато цялата течност се поеме от зърната.

Добавят се сушените мащерка и риган. Една част от свежата мащерка също - само листата. Останалите клончета се запазват за декориране на порциите. Разбърква се и докато сместа се охлади леко, се подготвят листата за сармите.

За правилна форма и лесно сгъване на еднакви сарми, големите листа се нарязват на приблизително еднакви по големина триъгълници или подобни на триъгълници форми. Сгъването на сармите е подобно на това при кифличките. Плънката се поставя в широката част на листа - около 1 с.л. По-долу може да видите последователността на прегъването.

Готовите сарми се нареждат в тенджера, тава или глинен гювеч. За всеки случай на дъното на съда се постилат няколко листа от зелката. Отгоре също се покриват, особено ако изберете да сложите директно във фурната. Тези листи ще запазят сармите от прегаряне. Когато сармите са в пълна готовност, може да махнете предпазните листи и да оставите за няколко минути да се запекат апетитно.

Източник: vkusnosbety.blogspot.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Рецепти


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама