Супер пухкави мекици


Супер пухкави мекици
Снимка: supichka.com

Това тесто наистина е универсално. С него може да приготвите пухкави улични мекици, пържени питки със сирене или питки с друга плънка, солени кифлички, а дори и пица.

Необходими продукти:

1 чаена чаша прясно мляко

7 грама суха мая

1 супена лъжица захар

2 чаени лъжици сол

2 чаени чаши кисело мляко

1 чаена лъжица сода за хляб

800 грама брашно

1/2 чаена чаша олио

1/2 чаена чаша  свинска мас

Начин на приготвяне:

Леко загрявате прясното мляко, трябва да е хладко а не горещо. Добавяте захарта, сухата мая, 1 чаена чаша брашно и разбърквате до получаване на смес, подобна на рядко кексово тесто. Оставяте сместа на топло, за да шупне.

В друг голям съд разбъркайте киселото мляко със сода, след което добавете и шупналата мая. Малко по малко добавете и останалото брашно, като в началото бъркате с дървена лъжица, а след това и замесвате с ръце. Замесвате меко тесто, което намазвате леко с мазнина и оставяте да втаса на топло за около час-два. Готовото втасало тесто сложете в найлонова торба и приберете в хладилника. Спокойно може да съхранявате готовото тесто в хладилника няколко дни и да приготвяте от него различни закуски.

За да приготвите мекици от готовото тесто в дълбок тиган сгрявате добре в мазнина, за най-пръхкави мекици смесете в равни части олио и мас. С намазнени ръце откъсвате от тестото малка топка и я раздърпвате с ръце възможно по-тънко, пържите и от двете страни до придобиване на златист цвят. От тестото може да приготвите и питки със сирене, имайте предвид, че тестото отново трябва да е тънко, за да не остане при пържене питката във вътрешността си сурова.

Източник: supichka.com

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Рецепти


Реклама

Когато ти се даде възможност да бъдеш прав или добър, избери да бъдеш добър.

"Чудо"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама