5 тайни за отглеждането на добро дете


5 тайни за отглеждането на добро дете
Снимка: iStock/Guliver

Всички родители искат техните деца да станат по-добри хора, отколкото са те. Предлагаме ви 5 съвета от учени от Харвард как да отглеждате детето си, за да стане мило, разумно и състрадателно.

1. Научете детето си да контролира емоциите си

Гневът, тъгата и разочарованието могат да ни повлияят като възрастни точно, както могат да се отразят на децата ни. Но може да ги научим как да се справят с негативните емоции и как да не губят енергия за тях. Когато детето ви е спокойно, му кажете този трик: първо дишай дълбоко през носа, след това издишай през устата и преброй до пет. Ако видите, че то се изнервя за нещо, просто му припомнете тези три стъпки и ги изпълнете заедно.

2. Научете ги да поемат отговорност за действията си

Майките и бащите са моделите за подражание на децата, които се опитват да имитират и да приличат на тях. Говорете им колко е важно да имат морал и да помагат на другите. Обяснете им какво означава да поемат отговорност за действията си. И най-важното от всичко - не забравяйте да се държите в съответствие със собствените си думи и да насърчавате детето си да прави добри неща.

3. Учете детето си да бъде състрадателно и да помага на по-слабите

Много е важно да научите детето си да чувства състрадание не само към любимите си хора и приятели, но също така към всеки, които има нужда от помощ. Помолете ги да си представят как биха се чувствали, ако бяха новото дете в класа - това е страхотен начин да ги накарате да се замислят за тези неща. Но също така говорете с тях за по-глобални проблеми: Какво може детето ви да направи за деца, които нямат какво да ядат? А за тези, които са бездомни? Родителят може да направи много, за да помогне на детето си да развие социална отговорност.

4. Научете го да бъде благодарно

Важно е детето ви никога да не се срамува да показва, че е благодарно за нещо или на някого. Започнете с малките неща. Например, помолете ги да прегърне своята баба за вкусните неща, които е направила за тях, и да благодарят на вас и съпруга ви за всичко, което правите за тях. Изследвания са показали, че хора, които не се срамуват да показват своята благодарност, са по-щастливи и здрави.

5. Прекарвайте повече време заедно

Ако цялата комуникация, която имате с детето си, се свежда до разговори за дисциплина, това няма да доведе до нищо добро. Опитайте се да изградите доверчива връзка с детето си. Говорете с тях, играйте с тях, прекарвайте време заедно, отидете някъде на пътешествие и разбира се, никога не забравяйте да им показвате колко много ги обичате. Всичко това ще им помогне да станат мили, искрени личности, които ще могат да разберат какво е любовта и уважението и ще могат да споделят тези емоции с тези около тях.

 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никой не може да ви накара да се чувствате по-низши без вашето съгласие.

Елинор Рузвелт

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама