6 неща, които трябва да спрете да правите за децата си


6 неща, които трябва да спрете да правите за децата си
Снимка: iStock/Guliver

Децата ви са вашият живот и сте готови на почти всичко за тях. Все пак трябва да имате граници, тъй като вашата "помощ" всъщност може да им вреди. Ето 6 неща, които трябва да спрете да правите за тях, ако искате да израснат като самостоятелни хора.

1. Готвите им това, което искат

Прекарали сте цял ден в приготвянето на здравословна вегетарианска лазаня, която съдържа всички полезни съставки и ухае невероятно. Но когато седнете да се храните, вашето 5-годишно дете отказва да яде това и вместо това иска да му направите спагети. Да, може да му ги приготвите за 10 минути, но ако всеки път откликвате на неговите желания, вие му създавате лоши навици и ограничавате способността му да пробва нови неща. Вместо това измислете по няколко предложения за всяко ядене и го оставете да избере от тях, преди да готвите.

2. Правите домашните им

Всеки иска детето му да има добри оценки в училище и да се справя добре. И макар че е напълно нормално да му помагате с домашните, скорошно проучване на Университета в Тексас е установило, че прекалено много помощ нанася повече вреда, отколкото полза. Така че вместо да стоите до късно и да му решавате задачите по математика, позволете на детето си да успее или да се провали само.

3. Обличате ги

Ако позволите на детето си да избира само дрехите си, нищо чудно накрая да се появи с два различни чорапа и 3 слоя блузи, когато навън е 30 градуса. Трябва ли да му позволявате? Вероятно. Според Американската Академия на Педиатрите оставянето на децата сами да се обличат е естествена част от развитието им, по-конректно - позволява им да "поддържат авторитет и да тестват границите". Просто правете много снимки, на които след време заедно да се смеете.

4. Разграфявате времето им

Пиано, уроци по английски, танци: Избирането на следкласни активности може да е като да стойте пред шведска маса. Но според проучване на Университета в Колорадо, когато децата ви имат прекалено разграфено време, това може да наруши тяхната "изпълнителна функция" или планирането на времето, решаването на проблемите и вземането на решения. Затова най-добре ги отпишете от нещо за сметка на малко свободно време, в което да се развихрят в деската си стая.

5. Събирате играчките им

Прекарали сте деня в търкане на стените заради детските рисунки по тях, а сега, след като вашето мъниче е заспало, трябва да отделите още един час, за да съберете играчките му. Децата са разхвърляни, но никога не е прекалено рано, за да ги включите в разтребването. Като им позволите да имат контрол над тяхното място, ще ги научите на отговорност, благодарност и освен това ще имате време за почивка. Не трябва да го карате да чисти банята, само ако желае само, но спокойно може да си събере играчките в коша.

6. Решавате всичките им проблеми

Децата често влизат в конфликти с други деца, което не винаги се нуждае от вашата намеса. Понякога е по-добре да ги оставите сами да се оправят с проблемите си, като това ще им бъде от полза като възрастни. 

 

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама