Бебетата плачат на различни езици


Бебетата плачат на различни езици
Снимка: iStock/Guliver

Знаем, че родителите няма да се спрат пред нищо, за да успокоят разстроеното си и плачещо бебе и да заглушат писъците му. Но изследователите във Вюрцбург, Германия правят точно обратното - проследяват звука от различни детски плачове, за да докажат, че бебетата всъщност плачат на различни езици.

Според д-р Кетлин Вермке, биолог и медицински антрополог от Центъра за ранно развитие и говорни разстройства към Вюрцбургския университет, детските викове отразяват ритъма и мелодията на речта, които бебетата са слушали през 9-те месеца в корема на мама. Аудио потокът в последния триместър им е помогнал да открият мелодичното фразиране. Например немските кърмачета произвеждат повече викове, които се движат от по-висок към по-нисък тон - нещо, което имитира интонацията на немския език. От друга страна, френските бебета възпроизвеждат нарастваща интонация, характерна за френския.

Новородените, които са били подложени на повече тонални езици в утробата (като мандарин) са склонни да имат по-сложни мелодии на плач. Шведските бебета пък произвеждат повече „песнопойни“ звуци.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

На жените им е нужен повод, за да правят секс. На мъжете им трябва просто място.

Били Кристъл

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама