Бракът е избор, който правиш всеки ден


Бракът е избор, който правиш всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Повечето хора са наясно с факта, че бракът изисква усилия. Наистина сериозни усилия. Всички ние сме чували това, виждали сме статистките на разводите, чели сме безброй статии, които разкриват трудностите на двойките.

И въпреки това, някъде по пътя приказният елемент, витаещ около брака, успява някак си да ни съблазни. Може би романтичните комедии са виновни. Или пък социалните платформи, пълни с постове с прекрасни и влюбени до уши двойки, които не престават да се забавляват. Сигурно дори вие сте публикували нещо подобно. Истината обаче хората показват едва 5 процента от своите животи в социалните мрежи. Като цяло хората крият проблемите, неразбирателствата и кавгите.

Бракът е ежедневен избор, а не еднократно събитие

Може би най-често разпространеното погрешно схващане е, че веднъж щом преминеш през сватбения ден и кажеш „Да“, потегляте към залеза, за да заживеете щастливи завинаги заедно. Това обаче не може да е по-далече от истината.

Уви, повечето хора прекарват повече време, енергия и ресурси в планирането на сватбения ден, от колкото в планове за предстоящия им живот заедно. Бракът е ежедневен ангажимент. Всеки ден вие съзнателно избирате да се отдадете на вашия партньор – за добро или лошо. Добрите и здрави бракове не са създадени посредством снимките във Facebook или Instagram. Те се формират посредством битките с ежедневните рутини. По време на преживяването на трудни ситуации. Зад всяка снимка, на която виждате усмихната щастлива двойка, се крие момент на агония и дори сълзи, разчорлена коса и хора, опитващи се да разрешат някакъв проблем. Това е чистата и грозна реалност на брака.

5 начина да постигнете наистина перфектен брак и да заздравите своята връзка

Приемате, че бракът изисква усилия, така ли? А сега? Предлагаме ви няколко наистина простички и практични принципа, които, ако бъдат прилагани постоянно, определено ще заздравят вашия брак.

Развийте и култивирайте идеята, че вие сте отбор. Често нуждите на отбора са по-големи от тези на индивидуалните му членове. Проумейте, че често ще трябва да правите жертви в негово име. Понякога вие ще сте звездата, понякога – не. Когато обаче отборът спечели, всички печелят. Егоизмът е най-големият враг на брака и причината за толкова много разводи.

Приемете партньора си такъв, какъвто е. Работете с това, с което разполагате. Бракът е като транзакция. Доброто, лошото и всичко по средата – всичко това е вашият партньор. И вие получавате целия пакет. Всички опити да го промените биха били безплодни и ще наранят човека отсреща. Те са такива, каквито са. Култивирайте доброто и проправяйте път през лошото. Истинската есенция на брака е да се научиш да обичаш партньора си в неговата цялост. Безусловно.

Отнасяйте се с партньора си по-добре, отколкото се отнасяте с останалите хора. Този принцип гранични както с постижимото, така и с на практика невъзможното. Труден е, но определено носи най-много награди. Когато сте в конфликт с колега, не започвате да му крещите в лицето и да го обиждате (ако го правите, имате нужда от професионална помощ). Повечето хора планират какво да кажат предварително и как да подходят към ситуацията.

Вашият партньор заслужава много повече уважение, търпимост, доброта и разбиране от който и да е друг човек (с изключение на децата ви, разбира се).

Планирайте как да подходите към трудните проблеми, избирайте битките си адекватно. Вашият партньор със сигурност ще ви полази по нервите. Неговите навици, настроения, несъответствия ще ви дразнят периодично. Това обаче не означава, че трябва да спорите с него в подобни ситуации. Научете се да пропускате някои неща покрай себе си. Не всичко трябва да е кавга.

Когато сте се изправили пред големи трудности, които имат сериозен ефект върху брака, разработете стратегия и атакувайте проблема, а не партньора си. Открийте правилния момент, място , тон и думи, за да се уверите, че намеренията ви са ясни. Ако страстите се разгорещят, починете си за миг. Фокусирайте се върху належащия проблем и не се настройвайте против партньора си. Усвояването на изкуството на комуникация е ключ към успешните преговори.

Прощавайте. Бракът е едно голямо упражнение по прошка. Ако не можете да прощавате и имате навика да се сърдите дълго, въобще не сключвайте брак. Естествено, за някои неща е по-трудно да се прости, отколкото за други. Вие обаче трябва активно да се стремите към прошката. Само по този начин бракът ви ще може да продължи напред. Пък и е за доброто на отбора.

За финал – бракът е за възрастните. Нужни са зрялост, решителност, търпимост и безусловна любов, за да създадете дълга и трайна връзка. Тайната „и заживели щастливи заедно“ се крие в целенасочената отрадност към брака. Всеки ден.

Източник: lifehack.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Знаете ли защо понякога сме разочаровани? Защото вярваме , че другите са готови да направят за нас това, което ние бяхме направили за тях.

Елиф Шафак

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама