Български патриотизъм - баничка v/s киноа


Български патриотизъм - баничка v/s киноа
Снимка: iStock/Guliver

Банички за децата в детските градини и училищата, не киноа - под това мото мина поредната телевизионна дискусия относно един много сериозен проблем, а именно - с какво се хранят децата ни през по-голямата част от деня.

Дискусията, типично в телевизионен стил (Нова телевизия, в случая), мина при противопоставяне – откъде-накъде ще ядат българчета киноа, чия и авокадо, а не банички. Ами че така де - даже едно детенце го дали по телевизията как казва, че киноата му била гадна. Само не продължиха да го питат какво мисли за сладоледа и шоколада ...

Абсурдно е представители на браншови организации да дават мнение за това какво да ядат децата ни. Мариана Кукушева е председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. Разбира се, че тя нам да каже лоша дума за продукти от тесто! Затова си има експерти, включително по хранене, които могат да дадат много по-меродавно мнение.

Съвсем наскоро се наложи жена ми да бъде приета в болница. Тя е диабетик и то с диабет тип 1, автоимунно заболяване. За незапознатите – диабетът е болест, която изисква да си дисциплиниран в това какво ядеш. Не се лишаваш от нищо, въпросът е колко ядеш от богатото разнообразие на храни, които познава човечеството. И след като изкара седмица и половина в болницата, въпреки че ѝ носех храна, но все пак не както се храни вкъщи, се оказа, че нивото на белтъчини в края на престоя ѝ е по-лошо, отколкото в началото. А говорим за човек, който следи сериозно какво се случва, когато яде дадена храна.

Болницата е държавно заведение - каквито са детските градини и училищата в мнозинството случаи. Не мисля, че има нужда да обяснявам дали много-много се различава храната в държавните учреждения, независимо от предмета им на дейност. Не мисля и, че когато трябва да се хранят малки деца, трябва да ни избива на глупашки патриотизъм. Затлъстяването и развиването на диабет са съвременни здравни бичове, които не подминават България. И тези болести тръгват в много случаи точно от храненето.

Не ми пука дали детето ми яде "патриотична храна" или не. Искам то да расте здраво – точно както искат всички родители. Искам да знам и какво яде, когато е в детската градина или на училище. Искам да има избор, за да може да яде най-подходящото за него. Искам да има сериозен дебат от експерти, които да посочат какви са предимствата и какви са недостатъците, ако консумираш дадена храна. И искам да знам. Защото добре знам какво предлагат разни браншовици, пиари, рекламни агенти и всякакви други заинтересовани да е тяхното. Затова – едно табло във всяка детска градина какво дават като протеини, въглехидрати и мазнини храните, които влизат в рецептурника, както и как се развива един организъм, когато яде в даден период определено количество от съответната храна. Със сигурност място ще има и за банички – но не само на банички!

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Без жената мъжът е просто нелепа шега.

"Цар Плъх"

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама