Детето не спи! Какво да правя


Детето не спи! Какво да правя
Снимка: iStock/Guliver

Винаги съм се чудила как е възможно да съществуват деца, които от най-крехка бебешка възраст оставяш в детското креватче, изкъпани, нахранени, кротки като малки ангелчета, и те затварят очички и заспиват. И не само заспиват, ами се събуждат чак на сутринта, в съвсем приличен час. Ако вашето детенце е от този рядко срещан модел, изобщо не четете нататък

Ето как започна моята история с нощното събуждане, с номер 1 преди 22 години. Тогава беше ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се спазва режим на бебето. Баби и докторици застанаха срещу мен и обявиха, че бебето трябва да се гледа "по доктор Спок". Връчи ми се една книга с инструкции и ми биде изготвен строг режим с кърмене през три часа, спане от-до, ранно захранване по месеци, и най-вече никакво прекаляване с гушкането, че много лесно ще се разглези.

Търпях до втория месец и взех нещата в свои ръце. Как е възможно да оставиш детето си да реве в другата стая безпомощно и изтерзано цели 20 МИНУТИ, за да се изтощи и заспи, зачервено, изоставено и нещастно, докато сърцето ти се къса, кърмата ти се стича по нощницата, а ти стискаш зъби геройски, защото така било правилно? Къде е логиката да друсаш детето, докато ръцете ти омалеят, вместо да го гушнеш при теб на спалнята, да го накърмиш и всички мирно да потънат в сладък сън? Добре че съм вироглава и своеволна. Събрах кураж, най-възпитано теглих една майна на всички, и зарязах и режими, и правила. Кърмех детето винаги когато поиска, понякога и няколко пъти нощем, докато спеше гушнато при нас. Пей, сърце.

Оттам нататък, с номер 2, 3 и 4 изобщо не съм пробвала режими за хранене, спане и ранно отделяне. Когато детето е гладно, яде. Когато се умори, спи. Вечер се гушка между нас, а ако се събуди и изплаче, го кърмя и той пак си заспива. Понякога изобщо не се и събуждах, докато кърмя. В просъница усещах малката главичка да се гуши в мен и да си намира "цоцето". По тази проста схема момчетата се отбиха между година и две, и започнаха да спят сами някъде към три. Алекс още спи при нас, но и неговото време идва. Тоест нашето.

На всички мамчета бих дала следния съвет. Слушайте сърцето си. Майчиният инстинкт е най-великата сила. Неслучайно когато бебето ревне, кърмата ви потича. Тялото ви откликва на неговата нужда, не му противоречете. Когато се разплаче през нощта, просто го вземете при вас, гушнете го и го нахранете. То ще се засити, затопли и успокои, а вие ще се наспите.

И няколко практични насоки:

* Не бързайте да отбивате бебето, особено ако е по-емоционално. Отбиването няма да прекрати нощното събуждане, само ще ви затрудни живота. Много по-лесно се гледа бебе на кърма, отколкото на адаптирано мляко. Представете си кое е по-удобно за вас – да станете, да приготвите мляко и да му държите шишето, докато клюмате за сън, или просто да го сложите на гърдата и да заспите отново.

* Не се страхувайте, че ще "смачкате" бебето. Това може да се случи, само ако сте пияна. А по мои наблюдения кърмачките не злоупотребяват с алкохола.

* Напълно нормално е бебето да иска да го кърмите често, когато има колики. Това го успокоява. Кърмата се смила лесно и може да се дава на поискване. С адаптираното мляко не е така. Там се налага да си спазвате режима, за да не се претоварва стомахчето и не можете да давате мляко през половин или един час, както е с кърмата.

* Някои дечица искат нощно млечно хранене до година и половина, две. Пробвайте да дадете вода, ако детето е над годинка. Ако плаче, не настоявайте. Накърмете го или му дайте адаптирано мляко, ако е отбито. В никакъв случай не разреждайте адаптираното мляко в различна от указаната пропорция. Това е изключително опасно за бебето!

* Някои мами пробват да предложат сок вместо нощно хранене. Кърмата или адаптираното мляко са далеч по-добър вариант от сок. Сокче можете да давате денем след годинка, или след 10 месеца, в зависимост от препоръките на педиатъра ви и готовността на детето.

* Добър вариант е да имате бебешко легло в спалнята, в което да оставяте детето, когато е спокойно и спи дълбоко. Но не се колебайте да го вземете при вас, когато ви покаже, че има нужда. В интерес на истината, с четвъртото ни дете, Алекс изобщо не ползвах бебешкото креватче и накрая просто го разглобихме и прибрахме, за да не заема място.

* Има периоди, когато детето плаче, въпреки че е накърмено и гушнато при вас. Причината може да са колики, зъби, запушено носле или просто детето да е твърде изморено и напрегнато, за да заспи. В този случай се налага да го подържите на ръце, докато се успокои. Можете да му пеете, да го подрусвате, да го вземете на ръце и да седнете на люлеещ се стол. В периодите на колики и зъбчета Алекс, последното ми бебе, държеше да подтичвам с особена, почти танцова стъпка от единия край на спалнята до другия и да тананикам, докато се успокои. Слава богу, тези етапи не продължават прекалено дълго. Задължително помолете съпруга си да се включи, когато ви дотежи. Препоръчвам ви да се разберете предварително как ще редувате "дежурствата", вместо да го събудите без предупреждение в 3 през нощта с пищящо бебе на ръце. (Мъжете имат уникалната способност да спят, докато бебето реве, за разлика от нас).

* Задължително намирайте време да си починете през деня. Дори двайсетминутна дрямка е достатъчна да ви ободри и да ви даде сили за нови подвизи. По-добре да се наспите и да сте бодра за бебето, отколкото да изчистите и подредите цялата къща, а вечерта да нямате сили да си стоите на краката.

И последно. Колкото и да ви е тежко, колкото и да сте изтощена, едно е сигурно. Нощното събуждане преминава някъде около втората година. Затова горе главата, мамчета! Ще ни бъде!

Източник: mamaninja.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Когато целият свят мълчи, дори един глас става могъщ.

Малала Юсуфзай

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама