Дневникът на една мама: Искрено и лично за кърменето


Дневникът на една мама: Искрено и лично за кърменето
Снимка: Thinkstock/Guliver

Всяка бъдеща и настояща мама иска най-доброто за своето дете, а "по традиция" най-доброто започва с кърменето. Обикновено изборът на майката дали да кърми своето дете е направен още преди раждането. Той често е повлиян от отношението на жената към нейното тяло, от представата ѝ за най-важната роля, която ѝ предстои да "изиграе", от емоционалното ѝ състояние, от отношението на таткото, с две думи – от всичко!

Истината е обаче, че гледната точка на бебето е съвсем проста – майчиното мляко е вкусно и специално "приготвено" според неговите нужди. Сещате се, все едно да си имате личен готвач, който да се съобразява постоянно с изискванията на вашия организъм. Трябва да признаем и че това интимно хранене на бебето може да бъде твърде обвързващо и изморително за майката, а не е изключено и таткото да се чувства безполезен и някак "изключен" от ежедневието на малчугана.

Надали някой може да отрече, че кърменето е дълбоко интимен акт на отдаване и споделяне на тялото ви с друг човек – бебето. И може да изглежда също толкова плашещ, колкото идеята някой да се възползва от тялото ви без ваше разрешение. Няма нищо притеснително, ако се чувствате по този начин. Повярвайте, със сигурност не сте единствената и в момента се сещам за поне 3 майки, които съвсем съзнателно се отказаха от този най-естествен "ритуал”.

Разбира се, никак не е лесно да признаете дори пред себе си, че не искате да кърмите. Ако пък случайно решите да споделите емоциите си с някого, чудесно знаете, че огромната част от хората около вас биха били ужасени и скандализирани. Никой не може да ви диктува как да се чувствате, какви решения е "правилно“ да взимате, как да се разпореждате със собственото си тяло. Но бъдете сигурни в едно – това не е връзка, в която се влиза със страх и нежелание. Бебето ви няма нужда от изнервена и подтисната майка, напротив!

Биберонът, както и гърдата, могат да се дават в много интимна обстановка, когато то е сгушено в обятията ви и усеща вашия мирис. Именно тази обстановка на спокойствие и нежност е много по-важна от самата кърма или нейното съдържание. В крайна сметка, живеем в 21 век и освен че всеки има право на личен избор, има и достатъчно алтернативи, благодарение на които можете да дадете добър старт в живота на вашето дете.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Никога не съм могла да разбера какво е феминизъм. Знам, че ме наричат феминистка, когато изразявам мнение, което ме различава от изтривалка.

Ребека Уест

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама