Емоционални нинджи – как да научим децата си да се справят с тормоза


Емоционални нинджи – как да научим децата си да се справят с тормоза
Снимка: iStock/Guliver

И децата, както и възрастните понякога попадат в ситуации, в които някой упражнява върху тях емоционален и психически тормоз. Колкото по-рано ги научим да се справят с това и да остават стабилни, толкова по-добре – и за тях, и за нас.

Ето 5 неща, на които да научите децата си, за да могат да станат "емоционални нинджи" и да се противопоставят на тормоза:

1. Определи личните си граници

Емоционалните нинджи знаят, че няма проблем да казват "не" и си отстояват границите.

Освен това, различните хора имат различни граници. Родителят трябва да помогне на детето да установи своите – конкретни и строги – и да се придържа към тях. Така с течение на времето то ще започне да цени правилата и да поставя граници самостоятелно.

2. Фокусирай се върху себе си

Децата обичат да си доставят удоволствие едно на друго и понякога се разочароват, ако другото дете се държи егоистично и не им връща жеста. Научете го да се фокусира върху собствените си мисли, чувства и реакции и да поема отговорност за собственото си забавление. Това е чудесен начин да се научи на емоционална сила.

Ако някой някога се опита да го тормози, а то остане стабилно и вътрешно фокусирано, агресорът ще се отегчи.

3. Отстъпи от ситуацията

Най-трудното нещо за детето е да се дистанцира, когато усеща, че ситуацията е нечестна. Но това е и първото нещо, което трябва да научи. Същата тактика може да се прилага успешно и при конфронтация с токсичен възрастен.

Запомнете, че отстъпването на крачка встрани не означава непременно физическо отдръпване. То може да означава умствено дистанциране от неприятната ситуация, като вместо за нея си мислите за някоя хубава история или място, което обичате.

Когато детето ви усвои това умение, то ще стане по-силно в емоционално отношение.

4. Реагирай с доброта

Очевидно това не се отнася за случаите с удряне, тормоз или злоупотреба с другите. Става дума за ситуации, в които спорът няма да доведе доникъде.

Да научите детето да отговаря просто с "благодаря ти, че сподели“ често обезоръжава вербалния насилник или този, който не казва нищо хубаво. Трудно е да продължиш да обиждаш, когато някой ти благодари за лошотията ти.

Ако детето попита защо трябва да благодари на приятел, който се е превърнал във враг, кажете му, че да знаеш истината, дори и болезнена, винаги е по-добре.

5. Обърни внимание на чувствата си и запомни кои думи или действия са те накарали да реагираш

Позволете на детето си да дискутира с вас това, което се е случило, да излее чувствата си и да плаче вкъщи, в среда на сигурност и комфорт. Когато то знае, че може да изрази емоциите си по-късно с вас, ще му бъде по-лесно да ги контролира в момента на конфронтация.

Това е и добра възможност да се научи защо е добре при криза да спре и да размисли, както и че има токсични приятелства, които не са добри за него.

Всички заслужаваме спокойствие и сигурност във взаимоотношенията си. Понякога това е най-трудният урок, който научаваме, докато се превръщаме в емоционални нинджи.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Колко нечестно! Само едно здраве и толкова много болести!

Виктор Шлихтер

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама