Филм и изложба в подкрепа на борбата с насилието над жени


Филм и изложба в подкрепа на борбата с насилието над жени

Премиерата на голям екран на американския документалния филм "Маската, с която живееш" на режисьорката Дженифър Сийбъл Нюсъм ще се състои на 31 март от 19 ч. в обновения кино салон на "Люмиер Лидл“. Преди прожекцията от 18,30 ч. зрителите ще имат възможност да разгледат въздействащите постери на 13 български автора, поканени да нарисуват "истинското лице на насилието“, без да използват жените-жертви като манекени. Двете премиери закриват инициативите по повод петото издание на кампанията "Извърви километър в нейните обувки“, в която мъже обуват дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху сексизма и проблема с насилието над жени.

Филмът "Маската, с която живееш" е вълнуваща история, която ни отвежда до дъното на един глобален социален проблем - насилието над жени и деца. Той прави своя дебют през 2015 г. на престижния международен филмов фестивал "Сънданс" и проследява живота на момчета и млади мъже, опитващи се да балансират между клишираните обществени представи за мъжественост и това да останат верни на себе си. Притиснати от обществото, медиите и средата, момчетата са принудени ежедневно да слагат маската на арогантността и непукизма, за да отговорят на изкривеното разбиране за "истинските мъже", които не споделят своите чувства.

Филмът представя интервюта с редица експерти в областта на психологията, социологията, образованието и спорта и ни среща с разтърсващи лични истории, в опит да разбие стереотипите за мъжествеността и да намери решение на проблема с отражението им върху съзряването на подрастващите, изтъквайки решаващата роля на мъжкия модел на поведение в лицето на родители и/или ментори.

В деня на прожекцията зрителите ще имат възможност да присъстват и на софийската премиера на благотворителната изложба "Истинското лице на насилието". Изложбата се състои от 19 визуални интерпретации на 13 български илюстратори и творци по темата. Всичките те са участници в конкурса на Български фонд за жените, част от кампанията "#Всеки4ти", чиято цел е да измести фокуса на общественото внимание от жертвите на насилие към насилниците. В България има над милион жени, преживели домашно насилие. Жертвите изпитват вина и срам, рядко търсят помощ и им е трудно да признаят какво преживяват пред себе си и околните, защото най-често биват обвинявани, че са си го търсели или са си го заслужили. В кампаниите срещу насилието обикновено виждаме плакати с насинени женски лица, а там трябва да стои виновникът, който наранява и причинява зло, според посланието на кампанията.

Места за безплатната прожекция на "Маската, с която живееш" и за представянето на изложбата "Истинското лице на насилието“ могат да бъдат запазени през Eventbrite, а повече информация можете да намерите на страницата на събитието във Facebook.

Премиерите са благотворителни и организаторите окуражават зрителите да направят дори и малко дарение в подкрепа на програмите на Български фонд за жените за борба с насилието, основано на пола, и домашното насилие. Повече за конкретната работа на Фонда на bgfundforwomen.org.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Не бих казал, че жените нямат характер - те просто всеки ден имат различен характер.

Хайнрих Хайне

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама