Измисли приказки за лека нощ


Измисли приказки за лека нощ
Снимка: iStock/Guliver

Прочети ми приказка...“ възкликват милиони деца по света, докато се приготвят за лягане вечер. Времето преди заспиване e сред най-важните етапи от всекидневието на детето. Това е моментът да се сложи край на деня – мозъкът и тялото да преминат от активност към почивка. Точно тогава се припомнят значимите неща от преживяното, създават се очаквания за следващия ден, проявяват се стаени емоции (радости или огорчения, тревожности, страхове). Тогава детето се нуждае от своя родител, който да го подкрепи в пътешествието към съня, създавайки приказно пространство, което премахва стреса и натрупаното напрежение.

Четенето от книга за приспиване е страхотно, но лесно занимание. Родителите могат да направят много повече – сами да създават истории и именно на това е посветена книгата „Измисли приказки за „лека нощ” на Рони М. Коул (ИК „Кръгозор”). Измислянето на истории е най-добрият начин да се създават уникални приказни герои от любими на децата домашни животни и предмети от бита, да се включва детето да участва активно в сътворяването на историите, да му се помогне по-лесно да споделя и да се справя с преживените емоции.

В книгата си Рони М. Коул дава идеи за сюжети за създаване на индивидуални приказки; примерни стъпките за изграждане на историята – подготовка, визуализация, разказване; ключови понятия, с които трябва да запознаем децата – време, пространство, чувства, реалност и фантазия; указания за изграждане на основни житейски компетенции и качества на характера.

Собствените приказки за „лека нощ“ могат да сложат дневните събития на фокус и да помогнат на децата да преценят емоциите си. Правенето на това по един забавен начин, който въвлича малчуганите в процеса, им помага да се сближат със своите родители и с удоволствие да се подготвят за сън. Тази забавна дейност те ще свържат с приготвянето за леглата и настройването за заспиване.

С помощта на книгата „Измисли приказки за „лека нощ” и с течение на времето и малко практика, създаването на истории ще се превърне в мощен инструмент за забавление и подкрепа на детето. Полезен способ за отправяне на важни послания по разбираем начин, за разширяване на мисловния му свят в неограничени мащаби. Книгата предизвиква родителите да работят върху себе си, да развиват собствените си идеи, въображение и импровизаторски качества. Учи ги как да бъдат изкусни разказвачи и добри слушатели.

„Измисли приказки за „лека нощ” е книга с кауза. Тя превръща измислянето на приказки преди сън в ритуал, който развива, възпитава и дарява обич, както на малките, така и на големите в семейството. Прави ни наистина уникални родители.

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Животът не се мери с броя вдишвания,а с моментите които спират дъха ни!

Джордж Карлин

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама