Какво всяка дама трябва да знае за автомобилите


Какво всяка дама трябва да знае за автомобилите
Снимка: iStock/Guliver

Общо взето от самото начало на автомобилната индустрия тази ниша се слави със своята „мъжка“ насоченост. Това далеч не означава обаче, че дамите не трябва да знаят нищо по въпроса. Всъщност все повече и повече представители на нежния пол доказват, че автомобилната сфера изобщо не е ограничена до мъжете, а напротив!

Днес ще ви запознаем с няколко важни неща, които всяка жена трябва да знае за автомобилите. Така ще избегнете грешките от невежество, но и ще си спестите неудобните ситуации, до които това може да доведе. Пък и ще научите нещо ново, което все някога може да ви бъде полезно (като например защо има зимни и летни автомобилни гуми).

Добавките за автомобили няма да оправят колата ви

Супер модерно е в момента да се предлагат автомобилни добавки, за които се твърди, че едва ли не могат да оправят абсолютно всичко. Само слагаш едно шотче в резервоара или в контейнера за масло и готово – автомобилът се съживява. Но това, разбира се, е прекалено хубаво, за да е истина.

Не се подлъгвайте по тези маркетингови трикчета, които всъщност замайват и мъжката аудитория. В маслото, което е предназначено за конкретния автомобил, има всички необходими добавки, които да подобрят представянето му. Купувайте си масло според изискванията и няма нужда от добавки. А за тези в горивото – те дори могат да навредят!

Гумите трябва да се сменят навреме

Проблемът с гумите е, че много хора просто не разбират нито кога да ги сменят, нито защо. Немалко са дамите, които не правят разлика между зимни и летни гуми (можете да видите примери за тези гуми в Примекс). А да не говорим за твърди, меки, износени и прочие.

Първо, добре е да знаем, че гумата е консуматив – тя се износва, заради триенето с пътната настилка. Освен това има летни и зимни гуми (вече и всесезонни се предлагат), които са произведени да отговарят на климатичните условия. Летните гуми са съставени от по-твърд материал, който обаче омеква при високи температури и осигурява сцепление с нагорещената пътна настилка. При зимните гуми сцеплението с пътя при ниски температури се гарантира от по-високото съдържание на каучук, което ги прави по-меки и еластични.

Освен това добре е да разберем и колко време се очаква гумите ни да издържат. Твърди се, че добрите гуми трябва да държат поне по 70 хиляди километра, но това зависи от страшно много фактори. Все пак и времето влияе на свойствата им, така че при 10 хиляди километра шофиране за сезон, можем да очакваме около 5 години живот от гумите. Но отново – това зависи много от начина ни каране, пътна настилка, колко караме през годината и прочие!

Не е нужно да си механик, за да знаеш дали те мамят

Всички сме чували вицовете за това как механиците се опитват да мамят жените, които не разбират нищо от автомобили. Честно казано, те може да са си и в някаква степен реалност. Така че е добре да знаем как да се предпазим от подобни порочни практики.

Тук следва един много прост съвет – допитайте се до второ мнение или поразровете за проблема в интернет. Ако ви кажат „имате 2 трансмисии за смяна“, това може да не ви говори нищо, но бърза проверка в интернет ще ви покаже, че колата няма две трансмисии. Какво трябва да направите тогава? Кажете, че ще си помислите и ще се върнете по-късно!

С тези съвети вече знаете 3 много важни неща за автомобила си, които ще ви спестят куп главоболия!

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

В живота няма такова нещо като рано или късно... Всичко се случва точно когато трябва.

"Любов", Елиф

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама