Когато ударът се превърне в женски писък


Когато ударът се превърне в женски писък
Снимка: iStock/Guliver

Всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие. В последните пет години десетки жени са намерили смъртта си в ръцете на свой партньор или близък. В някои случаи жени са убивани в продължение на час, докато съседите им слушат, без да се намесят.

Beat. изследва пронизителната тишина около домашното насилие. Интерактивната инсталация е провокация към общество, което реагира на всеки по-силен домашен шум, стига той да не е от скандал или побой.

Beat. стои на границата между лично и публично, и поставя въпроси – къде свършва персоналният комфорт и започва гражданската отговорност, и кога бездействието се превръща в съучастие.

Beat. е проект на Максим Стоименов (барабанист) и Перуна Керемидчиева (програмист), в съавторство с реални жени, преживели домашно насилие, и в партньорство с глобалната платформа за социално ангажирано изкуство Fine Acts.

Интерактивната инсталация може да бъде разгледана до 4 март 2018 в галерия Credo Bonum, София, ул. "Славянска" 2, (вход откъм ул. "Бенковски"). Всеки ден от 11:00 до 19:00 час.

Яна Лозева/Fine Acts

Ако вие самата сте жертва на домашно насилие:

Позвънете на горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие: 0800 18 676; 02/981 76 86.

Тя осигурява достъп до помощ за пострадали от домашно насилие и трафика на хора, като консултира, изслушва и оказва емоционална подкрепа, партнира в процеса на взимане на решение и насочва пострадалите към други служби, или към социални услуги в цялата страна. Консултациите се извършват в условия на анонимност и конфиденциалност. Линията работи 24 часа в денонощието.

Ако сте свидетели на домашно насилие:

Индивидуалните действия срещу домашното насилие са не по-малко важни от институционалните. Фактът, че в много случаи институциите не реагират адекватно спрямо насилниците, не е причина да не изпълняваме дълга си като хора и граждани.

Ако в определен момент имате притеснения за непосредствена опасност за живота и здравето на някого – веднага сигнализирайте на Телефон за спешни случаи – 112 (избира се без код от цялата страна).

Ако знаете или подозирате, че сте свидетел на домашно насилие, но не сте сигурни как да постъпите – потърсете съвет на Горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие – 0800 18 676; 02/981 76 86.

Позвънете на звънеца. Ако не желаете да се конфронтирате директно с насилника, позвънете с измислен повод – помолете да заемете нещо (чаша захар, ютия, каквото и да е), или попитайте нещо тривиално ("при вас има ли вода, понеже вкъщи няма"). Практиката показва, че това води до намаляване или спиране на агресията в конкретния момент.

***

"Понякога всичко, което искаш да чуеш, докато той те удря, е звънецът на входната врата."

"Когато като тийнейджър празнувах рождените си дни, съседите ми винаги викаха полиция. Когато няколко години по-късно пищях от ужас и болка в продължение на часове, никой не реагира."

"Ти чуваш това. Чуваш писъците, ударите, тропотът. Повалянето на земята, плачът, зовът помощ. Ти чуваш това. Да. Понякога дори често. Това може да е твой близък. Това е нечий живот. Не стой безучастен!"

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Най-лошият махмурлук е този на душата. Мешаш различни чувства в големи дози и накрая повръщаш апатия.

Луис Карол

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама