Майка съветва как да подготвим първокласника


Майка съветва как да подготвим първокласника
Снимка: iStock/Guliver

Началото на учебната година е важно събитие в живота на първокласника. Можем да го направим незабравимо, ако подготвим внимателно детето за това, което му предстои. Елена Сай е майка на момиченце, което за пръв път прекрачва прага на училището. Моментът е много вълнуващ и за двете, тъй като отскоро семейството живее в Германия и майката, също като дъщеря си, започва да учи, посещавайки курсове за възпитател.

Елена съставя програма за двете, която трябва да им помогне да се адаптират по-лесно към новия си начин на живот. Основните стъпки в програмата й могат да бъдат полезни на всеки родител, чието дете стъпва за пръв път в училище.

Първи етап. Разказваме, отговаряме на въпроси, които трябва да помогнат на детето да свикне с промяната

Всички деца се боят от новото. Страхуват се от промените в обичайния им ритъм на живот. Дори най-любопитните сред тях са страшно консервативни. Нова храна, нови учебници и книжки, нова обстановка, дори нова детегледачка – всички промени се възприемат с недоверие. И това е нормално. Така и трябва да бъде. Затова на този етап е много важно всичко да бъде обяснено, дори да се налага да отговаряме на едни и същи въпроси по няколко пъти.

Защо трябва да ходя на училище?

Може ли да остана в детската градина?

Кой друг ще ходи на училище? Таня ще ходи ли? А Петьо?

Колко деца ще има в класа? Как се казва учителката ни?

Какво ще сложим в раничката?

Кой ще ме води и прибира?

Какво ще правим в час?

На всички тези въпроси трябва да отговаряме максимално подробно. Добре би било да отидем няколко пъти до училището, да опознаем маршрута заедно, да се запознаем с учителката. Трябва да сме подготвени с информация за това колко са децата в класа, какви са правилата в училище, колко и какви са междучасията. Колкото повече неща научи, толкова по-заинтригувано ще е детето от това, което му предстои.

Втори етап. Важните покупки – нещо ново за душата

Навярно не всички ще се съгласят с тази точка. Но това е наистина ефективен и бърз начин да мотивираме детето. Той работи и при възрастните. Когато ми омръзне да ходя във фитнеса си купувам нова тениска и това наистина има ефект. Тениската веднага събужда желанието ми да се върна в залата. Същото е и с готвенето (новата престилка или форма за печене), чистенето (новите кърпи за бърсане на прах или усъвършенствания моп) и въобще с каквото се сетите.

Аз толкова се боях от началото на курсовете за възпитател, че исках да се откажа, преди да са започнали. Беше ми тягостно, защото знам с какви усилия получих възможност да ги посещавам. Но си взех красива кутия за храна с отделение за прибори, нова чанта, кутия с моливи и модерен бележник и вече нямах търпение курсовете да започнат.

Така направихме и с дъщеря ми. Купихме й нова раница с миньоните, маратонки за часовете по физическо, чанта за екипа. Прекарахме два часа на щанда за канцеларски принадлежности, докато изберем всичко от списъка. Дъщеря ми си избира острилка за моливите цели 20 минути, все пак това е сериозна работа. Сега едно от любимите й занимания е да подрежда раницата с всички ластичета-острилки-моливчета и да си мечтае да първия учебен ден.

Трети етап. Организираме празник

Според мен преди (или след) всяко важно събитие е хубаво да се организира празник в негова чест. А може би просто обичам да празнувам :) За дъщеря ни планирахме купон, заедно с моя приятелка, чийто син също е първокласник. Подготвихме всичко – подаръчета, торта, лакомства, състезания и игри, батут. Своята учебна година мисля да отпразнувам с приятелки на море.

Четвърти етап. Възстановяваме обичайния ритъм на живот

Това е тънкият момент, който е важно да бъде уловен. Да, ние организираме празник в чест на новото начало (това е толкова интересно) и веднага след това, влизаме в руслото на обичайното ежедневие. Важно е детето да разбере, че ходенето на училище не е подвиг, не е геройство, няма никакъв уау-ефект. За това че учиш, не се полагат награди и похвали. Училището е част от ежедневието ни, с която трябва възможно най-бързо да свикнем. И да си изградим дневен режим.

Пети етап. Дневният режим

Промените изискват и нов режим. Може и да не се подготвяме предварително, защото той така или иначе ще се наложи от само себе си. Но ако през лятото детето е лягало да спи в 23 часа и е ставало в 10 ще му е трудно рязко да се настрои за ставане в 7. По-добре е постепенно да бъде приучавано към това месец по-рано, като ляга по-рано всеки ден с по 15 минути и го будим сутрин.

Шести етап. Закуската на ученика

Аз разпечатах и поставих на хладилника списък с варианти за закуска (в нашето училище децата са длъжни да си носят закуска и шише с вода). Добре би било да приучим детето да си приготвя дрехите за следващия ден от вечерта; да подрежда раницата си; да се запознае с маршрута до училище и да намерим най-краткия път до него. Можем да засечем колко време ни е необходимо за придвижване. Важно е да обсъдим предварително всички въпроси по логистиката – кой ще води детето, кой ще го прибира, кой ще отговаря за извънучебните занимания и да се договорим с таткото.

Източник: mamaninja.bg

Етикети:
Iwoman.bg

Още по темата


Още от Семейство


Реклама

Не е важно какво получаваме. Важно е какви хора ставаме, какъв е нашият принос...това дава смисъл на живота ни.

Тони Робинс

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама