Ники Кънчев и Диляна Попова подкрепят кампания за недоносените деца в България


Ники Кънчев и Диляна Попова подкрепят кампания за недоносените деца в България
Снимка: ПР

Днес бе даден старт на кампанията "Големи чудеса за малките герои", организирана от фондация "Нашите недоносени деца".

По време на събитието бяха представени планираните дейности и инициативи на кампанията "Големи чудеса за малките герои", присъединилите се към каузата посланици и партньори, както и информация за проблемите, свързани с преждевременното раждане.

Целите на кампанията тази година са набиране на средства за закупуване на необходимата животоспасяваща апаратура в неонатологичните отделения в страната, изграждане на семейни стаи в неонатологичните отделения, които да позволят на родителите да бъдат с децата си по време на техния продължителен болничен престой и подпомагане на работата на семеен център за недоносени деца "Малки чудеса". Създадена е специална платформа, на която всеки желаещ да подпомогне каузата, може да избере за коя цел да дари средства: donate.premature-bg.com.

На пресконференцията бе представен официалния видеоклип на кампанията, разкриващ нужните големи чудеса за малките герои и съдържащ призив за подкрепа и събиране на средства. В благотворителната инициатива се включват редица известни българи, както и различни компании-партньори и медии, които ще помогнат посланията да достигнат до широката общественост.

Съществена част от кампанията е специалното събитие, което ще се проведе на 14 ноември (сряда) под наслов "Вечер на чудесата" в подкрепа на малките герои. Допълнително ще има и организиран коледен базар, на който обществото ще може да изрази своята подкрепа за най-малките.

На пресконференцията присъстваха водещи неонатолози, които очертаха основните проблеми в здравните грижи за недоносените деца – Доц. Ралица Георгиева, началник на неонатологичното отделение на Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София, Д-р Донка Узунова, завеждащ отделение по неонатология към ІІ-ра САГБАЛ "Шейново, Йоана Згурева, специализант, УМБАЛ Пловдив.

Над 6000 е броят на недоносените бебета, родени в България всяка година. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими.

Проблемите на недоносените деца са многобройни, тъй като те се раждат не просто по-малки, а в голяма степен неподготвени за живот извън утробата. Семействата им са изправени пред сериозни предизвикателства по пътя към осигуряване на пълноценен живот за децата си и често се оказват в ситуация, в която не знаят какво да очакват, какви са нуждите на детето им и към кого да се обърнат за подкрепа. Фондацията се стреми и да постави във фокуса на общественото внимание нуждата от специални грижи за недоносените деца, тъй като всяко десето бебе в България се ражда преждевременно и да апелира към емоционалната подкрепа за семействата им.

Моника Златанова от Фондация "Нашите недоносени деца" разказа повече за фондацията, целите на тазгодишната кампания и представи новосъздадената онлайн платформа donate.premature-bg.com, където всеки може да разбере повече за кампанията, както и да избере кое от трите основни направления да подкрепи.

Доц. Ралица Георгиева - началник на неонатологичното отделение в Специализирана болница за активно лечение по детски болести – София, сподели на пресконференцията: "Недоносените бебета са изправени пред изключително големи предизвикателства и затова се радвам, че има такива инциативи и фондации, които да провокират разговор. Да помогнат на родителите на недоносени деца да получат възможно най-пълна информация и подкрепа в трудните мигове", след което представи медицинското измерение на преждевременното раждане, проблемите и нуждите на малките герои.

По време на събитието едно от лицата на "Големи чудеса за малките герои" – известната българска певица Маги Джанаварова призна: "Не за първи път вземам участие в инициативи на фондацията, защото каузата искрено ме докосна. Когато разбрах подробности, свързани с проблемите, пред които се изправят недоносените деца и семейства им, нямаше как да остана безучастна. Благодарна съм за поканата и се радвам, че мога да дам своята подкрепа в името на недоносените деца у нас."

Ники Кънчев, който от години подкрепя Фондацията, също сподели: "Обществото трябва да разбере повече за героизма на малките и крехки създания, които се борят за всеки свой дъх, и да е съпричастно със семействата, които се изправят пред неизвестността и се разкъсват между надеждата и отчаянието. Децата са нашето бъдеще и ние заедно, тук и сега трябва да се погрижим за крехките недоносени деца, за да имат шанс за пълноценен живот!“

Всеки може да се включи в кампанията "Големи чудеса за малките герои", като направи своето дарение на специалната платформа donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

 

Етикети:
Iwoman.bg

Още от Семейство


Реклама

Най-красива е една жена, когато е изморена от смях!

Най-четени | Най-нови


виж всички виж всички
Реклама